Насловна Друштво Сарадња институција културе: Истраживање злочина над српским народом у Пиви у II...

Сарадња институција културе: Истраживање злочина над српским народом у Пиви у II св. рату

2
ПОДИЈЕЛИ

У Никшићу је, 21. августа 2017, са благословом Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске, потписан Протокол о сарадњи између Института за српску културу из Никшића и Музеја жртава геноцида из Београда. Протокол су, у присуству Његовог преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Господина Јоаникија, потписали др Вељко Ђурић, у име Музеја и др Будимир Алексић, у име Института.

Протокол, између осталог, има за циљ да развија заједнички научни и стручни интерес, успоставља односе сталне сарадње и размјене, спроводи заједничке тежње на осигуравању адекватне заштите архивске грађе и музејског наслеђа.

Први заједнички пројекат потписника Протокола биће истраживање злочина над српским народом у Пиви и Горњем Полимљу као дио ширег пројекта – истраживања злочина и пописивања жртава у Другом свјетском рату.

Господа Ђурић и Алексић су констатовали да се потписивањем овог Протокола успоставља сарадња између сродних институција, које треба да раде на заједничким пројектима истраживања српске културно-историјске баштине и српске прошлости уопште.

Они су нагласили да се у културним и научним установама најтрајније и најсигурније чува национална свијест и идентитет једног народа. Међународне околности у овом тренутку су такве да се не може успоставити српско државно јединство на свим просторима гдје Срби живе, али се може градити српско културно, духовно и национално јединство, а српске културне и научне установе су најпозваније да на томе раде и истрајавају.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Немојте о томе,да се не види да су св.Јаглика и други Аџићи Херцеговци св Саве а не Црногорци… Вуле Аџић, црногорски и старохерцеговачки јунак из Пиве, рођен је у Лисини 1829. год. од оца Јока. 1853. год. се одметнуо у ускоке и отишао у Морачу. За јунаштво у црногорско-турском рату 1862. год. добио је од црногорског књаза Обилића медаљу. Послије рата је са са Лазаром Сочицом, Милисавом Гаговићем и Николом Кулићем био јузбаша у Пиви све до 1872. год. када се поново одметнуо, а 1875. један је од главних организатора устанка у овом крају..

  Погинуо је 30. октобра 1875. год. за вријеме битке на Муратовици. Поред њега, ту су погинули и његов рођак официр Дрека Аџић и официр Милован Кнежевић.

  https://sr.wikipedia.org/sr/Вуле_Аџић

  +++

  бр 49, глас цг 1875. http://www.dlib.me/sken_prikaz_1_f.php?id_jedinice=1252&skrd=1 ваљда су усташе блиске новаку јер се и овдје помињу,хахаха.. ПОГИНУО ЈЕ КАПЕТАН ВУЛЕ ХАЏИЋ….+++ОВОГА УСТАНКА ХЕРЦЕГОВАЧКОГ++++БЛАЖЕНИ,СЛАВНИ КАПЕТАН ВУЛЕ ХАЏИЋ…ОН ЈЕ РОДОМ ИЗ ПИВЕ.одликован медаљом обилића..не могаше пред Турцима крити јуначко срце И СРПСКЕ ТЕЖЊЕ СВОЈЕ++++ЗА ТО УСКОЧИ У ЦРНУ ГОРУ…

  Дакле, Јаглика ускочи у ватру и поста светитељка, Вуле ускочи у ЦГ да сачува србство, поста јунак..а Новак ускочи у брозомору и преста бити и Херцеговац св Саве и Србин и поста ЦРНО ГОВНО.

  • 0
   0

   Немојте Пиву да помињете и због тога што је Пива дала 5 србских архијереја, на челу СПЦ…могло би бајном историчару Новако бити неугодно… Пишите само о томе да је Пива вазда била Цг,и кад није ни било ни ЦГ ни цг имена,и да су ту несрби живјели одвајкада,а да су посрбљени од 1918… хахахаха!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here