Насловна Политика Санкције Русији остају до даљњег

Санкције Русији остају до даљњег

0
ПОДИЈЕЛИ

И поред захтева неколико европских земаља да се санкције Русији ублаже или укину, оне ће остати на снази док Москва не промени политику према Украјини, кажу Тањугови извори у Бриселу.

rusija

Амерички “Вол Стрит Журнал”, али и неки европски медији навели су јуче, позивајући се на дипломатске изворе, да су представници Аустрије, Мађарске, Чешке, Словачке, Француске, Италије и Кипра спремају да затраже ублажавање санкција са образложењем да оне нису допринеле решавању украјинске кризе, а прузроковале су штету њиховим привредама.

Ово је поткрепљено наводима агенције Ројтерс која је дошла до документа који је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини припремила пред састанак Спољнополитичког савета министара ЕУ заказаног за 19. јануар.

Она у том папиру предлаже да санкције ублаже уколико Русија макер симболично почне да спроводи договор из Минска о политичком решењу за Украјину.

Међутим, високи бриселски дипломата рекао је за Тањуг да Немачка и Велика Британија настављају да инсистирају да Русија у потпуни испуни све одредбе споразума који је у септембру потписан у Минску, а који предвиђа прекид ватре у Украјини и међународне посматраче на граници са Русијом.

Он је подсетио да се прекид ватре се за сада само делимично поштује, и да се посматрачи из Организације за европску безбедност и сарадњу жале да им просруске снаге не дају да приђу руској граници.

“У Европском савету не постоји консензус о санкцијама, а он је неопходан да би се оне скинуле”, рекао је овај дипломата.

Председник Европског савета Доналд Туск најавио је јуче у Европском парламенту да министри у понедељак уопште неће одлучивати о санкцијама, већ ће ту тему препустити шефовима држава и влада ЕУ који ће се у Бриселу окупити у марту.

У марту истичу санкције Русији које је ЕУ увела прошле године и тада ће бити неопходан консензус да би се оне продужиле за још годину дана.

То се, међутим, односи само на “црну листу” руских функционера и лидера проруских снага којима је забрањено да путују и располажу имовиному ЕУ, док рок озбиљнијим санкцијама које су уперене против руских државних предузећа и банака, истиче тек у јуну.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here