Насловна Друштво Сајовац награђен за пребијање Мија Мартиновића: Гргуровић купио стан

Сајовац награђен за пребијање Мија Мартиновића: Гргуровић купио стан

1
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Владимир Оташевић

Припадник Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) Боро Гргуровић, купио је двособан стан у Подгорици. Тачно 70 квадратних метара у Блоку пет Гргуровић је платио готовином пар мјесеци након што је признао одговорност за брутално пребијање Мија Мартиновића.

Извори Центра за истраживачко новинарство (ЦИН-ЦГ) саопштили су да је Гргуровић новац за куповину стана добио као награду што је са колегом Гораном Зејаком преузео кривицу за звјерско поступање више од 20 сајоваца над Мартиновићем, у ноћи 24. октобра прошле године, након протеста Демократског фронта.

Гргуровић, међутим, негира те тврдње и каже да је до више десетина хиљада еура дошао на легалан начин.

Горан Даниловић, нови министар унутрашњих послова из редова опозиције, саопштио је прије неколико дана да није задовољан добровољним признањем двојице припадника САЈ-а и чињеницом да нико по командној линији није одговарао због насиља специјалаца над грађанима.

Даниловић је затражио и од директора Управе полиције Славка Стојановића да хитно реагује и изрекне одговорност команданту САЈ-а Радославу Љешковићу и најавио да ће се МУП темељно бавити овим случајем.

Заштитник људских права и слобода Црне Горе Шућко Баковић крајем маја је поднио је кривичну пријаву против Љешковића, против којег је 1. јуна Основно државно тужилаштво у Подгорици подигло оптужни предлог због основане сумње да је починио кривично дјело пружање помоћи учиниоцу послије извршеног кривичног дјела – пребијања Мија Мартиновића.

“Служба ми није дала новац да прихватим одговорност за пребијање Мартиновића. Ја сам суспендован”, рекао је Гргуровић у изјави за ЦИН-ЦГ. Саопштио је да му је новац за некретнину дао очух његове супруге Драган Митровић, који живи и ради у Београду.

Драган Митровић је власник двије фирме у Србији – “Митровић градња” и “Mitrović trade”. Митровић је у разговору са новинаром ЦИН-ЦГ био оштар, оптужујући за таблоидно новинарство које истражује приватне ствари. Потврдио је да је дао дио новца Гргуровићима за стан, али није хтио да каже о коликој се суми ради, као и када је новац предао.

“Дио новца Гргуровић је имао, а дио сам им поклонио и дао на руке у Црној Гори“, рекао је Митровић. Није, међутим, хтио да појасни да ли је новац пријавио приликом уласка у нашу земљу. Према прописима резидент, односно нерезидент може да без пријављивања царинском органу, физички да унесе у Црну Гору односно изнесе из Црне Горе готов новац у укупном износу до 10.000 еура. Платне картице и други слични преносиви инструменти плаћања морају се пријавити царинском органу приликом уношења, односно изношења из Црне Горе.

ЦИН-ЦГ дошао је до података да је Гргуровић двособан стан купио од општинског одбора даниловградског ДПС-а Борислава Брајовића и његове супруге Станке. У уговору о продаји прецизира се квадратура, адреса и услови примопредаје. Уговор је сачинила подгоричка нотарка Славица Бошњак 2. фебруара ове године. Пише и да је купопродајна цијена стана 55.000 еура.

“Уговорне стране сагласно изјављују да је купац уговорену купопродајну цијену исплатио продавцу прије дана закључења овог Уговора“, наводи нотарка.

Новинар ЦИН-а ступио је у контакт са Бориславом Брајовићем, који је рекао да не може да се сјети свега због свог задравственог стања и да је у посао око продаје стана био укључен његов син Срђан Брајовић. Ипак, није желио да саопшти број мобилног телефона свог сина.

ugovor 1Кратко је истакао да је дио новца који је обезбиједио Гргуровић предат банци, како би се уклонила хипотека са стана. Он није рекао о којој банци је ријеч. Трагом тих информација ЦИН-ЦГ дошао је и до сагласности Хипо Алпе Адриа банке од 15. јануара ове године у којој је наведено да је та банка дала сагласност да се уклони хипотека на непокретностима “број 1062 КО Подгорица ….површина 70м2, на катастарској парцели број 1146/14…”.

У том документу, између осталог, пише и да је дужник измирио хипотекарни кредит под бројем – 1621704087, који је закључен између банке, као даваоца кредита и Срђана Брајовића, корисника кредита. Из Хипо Алпе Адрие није, међутим, саопштено ЦИН-ЦГ да ли су провјерили поријекло уплаћеног новца, односно да ли је новац легално стечен. 

Питали смо и да ли су о уплати обавијестили Управу за спречавање прања новца.

“У вези са питањима која сте нам доставили, морам да Вас обавијестим да, у складу са одредбама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, банка не смије достављати трећим лицима податке до којих дође у поступку идентификације клијента и обављања трансакција, односно податке који се достављају надлежним државним органима у складу са овим законом”, одговорила је Мина Војиновић, шефица маркетинга банке. Након што је постао власник, Гргуровић је стан у марту укњижио на своје име.

Прије него се са породицом уселио, у стану су извршене одређене поправке, које су додатно коштале. Ни за адаптацију стана припаднику САЈ-а није прифалио новац, који није могао стећи од својих мјесечних примања.

ugovor 2

Јавност тражи да сајовци скину маске и одговарају за недјела

Гргуровић и Зејак бране се са слободе и они су једини службеници САЈ-а чији је идентитет откривен и који су признали учешће у пребијању. У јавности се због те чињенице јавила сумња да се ради о добровољцима.

Више од седам мјесеци нијесу идентификовани припадници САЈ-а који су 24. октобра прошле године брутално тукли грађане – Мија Мартиновића, Андрију Рачића, Марка Ракочевића, Дарка Шћепановића, Бранимира Вукчевића, Момчила Баранина…

Бацање шок-бомбе на аутомобил Мартиновића
Бацање шок-бомбе на аутомобил Мартиновића

Предсједник Црногорске професионалне боксерске организације Мијо Мартиновић тражио је да тужилаштво процесуира 29 сајоваца који су се, према његовим ријечима, иживљавали над њим и његовим возилом након што су разбијени протести Демократског фронтра (ДФ).

Гргуровић и Зејак су пред тужиоцем Зораном Вучинићем тврдили да нијесу прекорачили овлашћења и да су Мартиновића тукли у складу за Законом о унутрашњим пословима. Њихов бранилац Здравко Беговић казао је да су клијенти објаснили да је Мартиновић пружао отпор, као и да не знају ко је ломио Мартиновићев “мерцедес”.

Влада је у међувремену крајем прошле године са Мартиновићем постигла вансудско поравнање на основу којег је оштећеном опредијељено 130.000 еура због пребијања.

У кривичној пријави Баковића против шефа САЈ-а Радослава Љешковића наводи се да је најмање 14 припадника САЈ-а директно брутално претукло Мартиновића и оштетило његово возило, као и сумње да се Љешковић солидарисао са насилницима изјавом да не зна имена припадника јединице на чијем је челу, који су учествовали у свему.

преузето са сајта: Центар за истраживачко новинарство (ЦИН)

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here