Насловна Издвојено САД забринуте: У Хрватској се велича усташтво

САД забринуте: У Хрватској се велича усташтво

2
ПОДИЈЕЛИ

САД су упозориле на величање Независне државе Хрватске (НДХ), умањивање усташких злочина и противсрпска осјећања у Хрватској у 2016. у новом извјештају о верским слободама, прењела је данас агенција Хина.

У извјештају су поменути бивши министар културе Златко Хасанбеговић и редитељ Јаков Седлар као особе чији су ставови о усташком режиму изазивали посебне критике јеврејских и српских вјерских заједница и невладиних организација.

Стејт департмент је у уторак објавио редовни годишњи извјештај о вјерским слободама у свету за 2016, укључујући и Хрватску, подсјећа Хина.

Као догађаје који осликавају стање вјерских слобода, Вашингтон је истакао комеморацију у логору смрти Јасеновац коју су бојкотовали јеврејски и српски челници, оптужујући тадашњу владу да умањује усташке злочине.

Америчка администрација пише и о маршу 5.000 људи на Веће за електронске медије које је суспендовало програм телевизије З-1 због емисије у којој је водитељ позвао гледаоце да се држе даље од православне цркве у Загребу јер би „четнички викари“ могли изаћи и „заклати“ невине пролазнике.

Спомиње се и фудбалска утакмица Хрватске и Израела када су навијачи узвикивали усташки поздрав „За дом спремни“, као и спорни документарни филм Јакова Седлара „Јасеновац-Истина“.

Седлар каже да је реалан број убијених у том усташком логору између 20.000 и 40.000, док је Амерички музеј холокауста процјенио да се радило између 77.000 и 99.000 жртава, стоји у извјештају.

Додаје се да су представници Јевреја филм осудили, а да га је хвалио министар културе Хасанбеговић.

Неколико невладиних организација, укључујући Центар Симон Визентал критиковало је именовање Хасанбеговића за министра културе, тврдећи да је величао пронацистички усташки режим и умањивао злочине из тог раздобља, наводи Стејт департмент.

Службени Вашингтон издваја и критику те организације на рачун загребачког Жупанијског суда који је укинуо осуђујућу пресуду кардиналу Алојзију Степинцу због сарадње с усташким режимом из 1946.

„Ефраим Зуроф, шеф канцеларије „SWC“ у Јерусалиму, рекао је да је то ‘апсолутно срамотно и ужасно, да се ради о покушају прекрајања историје'“, стоји у извјештају.

Стејт департмент спомиње и забринутост Српске православне цркве због растуће друштвене нетолеранције и податка да је у 2016. било 20 вандалских напада да њену имовину, пет мање него годину дана раније.

Откривена су само двојица извршитеља против којих је суђење у току, пише у извјештају.

Вашингтон је упозорио и да влада није ријешила ниједан већи захтјев СПЦ-а за враћање имовине, укључујући у Осијеку, Вуковару и Винковцима, као и захтјеве за враћањем јеврејске имовине одузете током Другог свјетског рата.

„Постојећи закон не допушта појединцима чија је имовина отета током Холокауста да траже одштету на суду ако су у медјувремену промјенили држављанство. Власнике јеврејске имовине то погађа више од других“, оцијењено је у извјештају Стејт департмента, уз позив Загребу да убрза рјешавање тог проблема.

Извор: Агенције 

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here