Насловна Политика САД упозорава Кину: Војним ширењем ризикујете

САД упозорава Кину: Војним ширењем ризикујете

0
ПОДИЈЕЛИ

Амерички министар одбране Ештон Картер упозорио је Кину да војним ширењем у спорним водама Јужног Кинеског мора ризикује да подигне „велики зид самоизолације“.

Он је навео да ће Кина, уколико буде наставила са изградњом на острвцету у Јужном Кинеском мору, на које право полажу Филипини, изазвати реакцију САД и других земаља, али је такође предложио јачу билатералну сарадњу Кине и САД на пољу безбедности, како би се смањио ризик од непредвиђених ситуација, пренела је агенција АФП.

„Надам се да неће доћи до нове изградње јер ће то резултовати мерама како од стране САД, тако и других у региону, што ће утицати на повећање тензија, као и изолацију Кине“, рекао је Картер на форуму у Сингапуру, којем су присуствовали и виши кинески војни званичници.

Кинески контра-адмирал Гуанг Јуфеј, који се налази на челу кинеске Управе за међународну војну сарадњу, одмах је упутио критику америчком министру одбране, истакавши да његове изјаве одражавају „менталитет хладног рата“.

Хонконшки лист „Саут Чајна Морнинг Пост“ је објавио да Кина планира да изгради истурено упориште на Скарбороском гребену, који се налази око 230 километара од обале Филипина, чија га власт сматра својом ексклузивном економском зоном.

Званична Манила наводи да је Кина практично преузела контролу над тим гребаном 2012. године, кад је тамо поставила своја патролна пловила и тера кинеске рибаре.

Арбитражни суд у Хагу требало би ускоро да пресуди у случају тужбе Филипина против Кине по питању Скарбороског гребена. Пекинг је саопштио да неће прихватити пресуду, каква год она била.

Картер је, међутим, изјавио да САД виде скору пресуду „као прилику за Кину и остатак региона да се поново обавежу на принципијелну будућност, обнову дипломатског дијалога и смањење тензија“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here