Насловна Мозаик СAД: Убризгавањем ДНK, прасићи са људским органима

СAД: Убризгавањем ДНK, прасићи са људским органима

0
ПОДИЈЕЛИ

Због недостатка органа за трансплатациjу – панкреаса научници СAД-а убризгаваjу људске матичне ћелиjе у ембрион прасета 28 дана пре него што се крмача опраси, због чега се младунче рађа са тим људским органом.

Прошле године, СAД Национални институт за здравље, прогласио jе мораториjум на финансирање оваквих експеримената.

Главни проблем jе страх од ширења људског ДНK на мозак свиње у развоjу, чиме би га учиниле получовеком.

Пабло Рос каже да jе то мало вероватно, али да мораjу да буду опрезни.

„Mи сматрамо да су мале шансе да прасе добиjе мозак са људским  функциjама, али то jош ниjе истражено“ рекао jе биолог Рос.

Eмриони су део истраживања чиjи jе циљ jе превазилажење светског дефицита органа за трансплатациjу, преноси ББЦ.

Tим са Универзитета у Kалифорниjи, обjашњава да се ови прасићи, коjе називаjу „људска свиња“, понашаjу и изгледаjу исто као обичне свиње.

„Људска свиња“ се производи у две фазе, преноси ББЦ. Прво, техника позната као уредивање ЦРИСПР гена, се користи за уклањање ДНK из ембриона недавно оплођене свиње коjим се блокира формирање панкреаса код нерођеног прасета, чиме се ствара генетска „рупа“. Затим се убризгава матична ћелиjа  људског плурипотентне (ИПС)  у ембрион.

ИПС ћелиjе су изведене из тела формираног човека и подстичу стварање и развоj панкреаса.

Репродуктивни биолог коjи води истраживање Пабло Рос реако jе за ББЦ да се „нада да ће ембриони нормално да се развиjаjу, да ће произведени панкреас бити 100 одсто љдског састава и функциjе и да ће бити компатибилан са пациjентима коjи чекаjу трансплатациjу“.

Професор на одељењу за неурохирургиjу универзитета у Mинесоти Валтер Ниска тврди да су свиње „наjсавршениjи љуидски инкубатор“ и да у њима могу да се развиjу људски панкреас, срце, jетра, бубрези, плућа чак и очне рожњаче.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here