Насловна Друштво САД су 2000. веровале да ће Русија 2015. бити слаба држава

САД су 2000. веровале да ће Русија 2015. бити слаба држава

0
ПОДИЈЕЛИ

Амерички Национални савет за обавештајно деловање прогнозирао је 2000-те године да ће Русија до 2015. постати слаба, да ће раскрчмити сав преостали ауторитет на међународној арени и да ће само, својим све старијим нуклеарним арсеналом, плашити суседе – на ово је подсетио утицајни француски лист Ле Ноувел Обсерватеур.

7092169

Па одмах подвукао: „Ова кључна прогноза се показала потпуно погрешном!“

Француски лист је имао у виду прогностичку анализу америчког савета која је носила назив „Светске тенденције до 2015.“. Тај документ је за Ле Ноувел Обсерватеур са стварношћу упоредио француски експсерт за геополитику Тома Флиши да ла Невил који је указао да су Американци оманули и у много чему другом.

Не само зато што је тај документ – поводом Запада и перспективе његовог развоја – био претерано „идиличан“. Јер, његови аутори су увереавали да ће западне економије имати стопе раста као 60-их и 70-их година прошлог века, а да ће појава евра довести до економске и политичке стабилности и ширења и процвата демократије.

Тома Флиши де ла Невил посебно се осврнуо на делове прогнозе који су се тицали Русије:

„По процени америчких експерата, Русија ће у преживљавати незапамћену рецесију и изгубити сваки утицај у свету због несклада између својих амбиција и ресурса. Тврдили су такође да ће бити слаба изнутра и да неће бити у стању да формира коалицију која би била противтежа америчкој хегемонији. А Русија је направила антиамеричку алијансу са Кином и Ираном“.

Француски геополитичар је подсетио и да је Национални савет уверавао да Москва неће бити у стању ни да сопствену војску помера унутар сопствене територије, а да ће се цела Евроазија претворити у „празан географски појам, одвојен од политичког, економског и културног живота“.

Још су тврдили да ће се на Блиском Истоку појавити „социјалне струје које ће бити веома далеке од радикалног ислама“. Све у свему: да ће за САД једину опасност представљати атомски арсенали Ирана, Кине, Сверне Кореје и Русије.

Тома Флиши де ла Невил је закључио: „Све је било мање или више супротно. Упркос оваквом фијаску својих економских и геополитичких прогноза, амерички Национални савет за обавештајно деловање већ је објавио своју нову прогнозу „Светске тенденције до 2030.“. Чак ју је и изрекламирао међу блаженим становништвом жељним пророчанстава

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here