Насловна Политика САД продужиле санкције Ирану за још десет година

САД продужиле санкције Ирану за још десет година

0
ПОДИЈЕЛИ

Сенат Сједињених Америчких Држава усвојио је нацрт закона о продужењу санкција Ирану за десет година. За документ је гласала већина сенатора.

Раније је Представнички дом Конгреса САД готово једногласно гласао за продужење санкција. Документ који је усвојио Сенат упућен је предсједнику САД Бараку Обами, који ће га, како се очекује, потписати прије одласка са функције 20. јануара 2017. године, преноси агенција Восток.

Нацрт закона о санкцијама усвојен је 1996. године и био је усмјерен против енергетске индустрије Ирана, како би се та земља спречила да развија нуклеарно наоружање.

Рок важења тих санкција истиче у децембру. Без обзира на договор са Ираном, Конгрес и предсједник САД желе да га оставе на снази како би имали могућност да поново уведу санкције уколико Америка закључи да Иран не поштује споразум. Иран и „шесторка“ међународних посредника 14. јула 2015. године постигли су историјски споразум о решавању вишегодишњег проблема у вези са иранским нуклеарним програмом, којим је омогућено укидање дугогодишњих економских и финансијских санкција Савјета безбједности Уједињених нација, САД и Европске уније.

План је ступио на снагу 16. јануара. Крајем фебруара представници Међународне агенције за атомску енергију саопштили су да Иран поштује своје обавезе у оквиру споразума са „шесторком“ о нуклеарном програму.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here