Насловна Политика САД послале оружје балтичким земљама

САД послале оружје балтичким земљама

1
ПОДИЈЕЛИ

Сједињене Америчке Државе испоручиле су више од 100 комада војне опреме чланицама НАТО на Балтичком мору.

americka vojska

Како се наводи, војна опрема је испоручена како би им омогућила да се одбране од могућих руских пријетњи, саопштила је америчка војска.

Испорука оружја „има за циљ да предсједнику Владимиру Путину и Русији одлучно укаже да ми можемо да се удружимо“, изјавио је за агенцију АФП амерички генерал мајор Џон О’Конор, који је надгледао испоруку војне опреме у летонској пријестоници Риги.

Међу испорученом опремом су тенкови и оклопна возила, а О’Конор истиче да ће та војна опрема остати у балтичким земљама „колико год буде потребно да би се одвратила руска агресија“.

Естонија, Летонија и Литванија, бивше совјетске републике а сада чланице НАТО и Европске уније, саме не посједују значајније количине војне опреме.

Односи НАТО и Русије су се посебно погоршали од руске анексије Крима и почетка конфликта на истоку Украјине прошле године.

„Ми овиме показујемо уједињеност од сјевера до југа“, истакао је О’Конор.

Предсједница Литварније Далија Грибаускаите је прошле недјеље упозорила да балтичке земље морају да буду спремне да се саме одбране од сваке могуће инвазије „најмање 72 сата“ прије него што чланице НАТО буду могле да им прискоче у помоћ.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here