Насловна Политика САД: Подршка Јапану против Кине

САД: Подршка Јапану против Кине

0
ПОДИЈЕЛИ

kina-japan

САД пружају подршку Јапану у сукобу који је настао са Пекингом око острва у Источном кинеском мору, рекао је секретар за одбрану САД Чак Хејгел.

Хејгел је уверио јапанског министра Ицунорија Онодера у телефонском разговору да споразум о одбрани САД и Јапана покрива и спорна острва, над којим је Кина прије неколико дана увела ваздушну одбрамбену зону.

Према тој одуци, сви авиони који надлијећу острва морају да о том обавијесте кинеске власти, с тим што, ако се не буду идентификовали, подлежу ванредним војним мјерама.

Американци су на ту мјеру Кине одговорили слањем своја два ненаоружана Б-52 бомбардера изнад острва, не обавијестивши о томе званични Пекинг, наводи Ројтерс.

У раније најављеној посјети, потпредсједник САД Џо Бајден боравиће наредне недјеље у Кини, Јапану и Јужној Кореји, гдје ће покушати да смири тензије настале због посљедњих одлука Кине, рекао је за британску агенцију неименовани високи званичник Америке.

САД најављују нове прелете својих војних авиона изнад острва. Портпарол Пентагона пуковник Стив Ворен рекао је за Ројтерс да ће се операције наставити, не жељевши да говори о времену када ће се то догодити.

Јапанска влада је саопштила и да ће њена авио компанија АНА наставити нормално да врши прелете над том територијем и да неће о томе обавјештавати кинеске власти.

Кинески званичници су након прелета америчких бомбардера рекли да су они све вријеме били под надзором ваздухопловства Кине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here