Насловна Поглед САД користи Пољску као провокатора против Русије

САД користи Пољску као провокатора против Русије

1

Потези нове пољске владе, попут опорезивања страних банака, стављања под контролу државних медија, противљења досељавања азиланата, дошли су на удар Европске комисије и западних либералних медија. Матеуш Пискорски, геополитичар, бивши посланик ЕУ парламента, председник пољске странке „Смиана“, есклузивно за Србин.инфо је одговорио на питања о актуелној пољској влади, односу са САД и Русијом. 

POLJSKA

Пољска се суочава са могућим санкцијама Европске комисије због наводног „кршења слободе медија и владавине закона“. Да ли је то знак да нова пољска влада показује пример отпора Новом светском поредку?

То није случај отпора Новом светском поредку. Пољска влада је дефинитивно про-америчка (чак више од предходне владе), неолиберална ( заменик премијера Матеш Моравецки је дугогодишњи сарадних страних банака и корпорација).

Власт странке Права и правде у Пољској се додуше заиста противи Немачкој и Бриселу по питању азилантске кризе. И такође је доста отворенија за сарадњу са земљама БРИКС, попут Кине. Међутим, иста та влада , очајнички тражи од Вашингтона да постави трајне војне базе на територији Пољске. Тако да ту није рећ јачању суверентета Пољске, већ само о сукобу између центара моћи, Берлина и Брисела са Вашингтоном.

Један од највећих изазова за Европску унију је будући референдум Велике Британије о изласку из ЕУ. Да ли су захтеви за реформом ЕУ које поставља Дејвид Камерун нова шанса за суверенистичке снаге да врате Европу народу или је у питању само још једна превара?

Пре би рекао да је у питању само још једна глобалистичка превара. Велика Британија је геополитички изван Европе, континенталне Европе наравно. Она је пре амерички носач авиона у Европи него суверена земља.

Нова пољска влада је појачала сарадњу са Мађарском, и осталим члановима Вишеградске групе. Да ли су централно-европске интеграције можда за Пољску могућа алтернатива садашњој владавини Брисела?

Да, по мени дефинитивно јесу алтернатива. Али само ако дефинишемо Централну Европу као зону слободну од утицаја САД, групу земаља спремну да подједнако сарађује са Немачком, Русијом и Кином. И да све земље централне Европе напусте НАТО што пре. Онда би смо заиста имали независни блок земаља. Он би могао да ради на заједничким пројектима, попут повезивања са кинеским Новим путем свиле, или проналажењу мирног решења за конфликте у пост совјетском простору, пре свега за конфликт у Украјин. Надам се, да наше међусобне разлике неће у будућности бити толико велике, да не можемо да учествујемо у заједничким пројектима.

obama i poljski predsjednik

Да ли ће нова пољска влада наставити са анти-руском политиком предходне?

Пољска влада је изузетно анти Руски настројена, и наставиће да води такву политику, све док не дођу другачија наређања из Вашингтона. САД користи Варшаву као провокатора против Москве. И ако, данас национални интереси Русије и Пољске нису више супротстављени.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here