Насловна Политика САД има нови проблем – Далеки исток

САД има нови проблем – Далеки исток

0
ПОДИЈЕЛИ

Obama-tuzan-afp625Америчка влада успела је да оствари известан напредак у осетљвим безбедносним питањима на Блиском истоку, али се зато гомилају проблеми на Далеком истоку за који је председник САД Барак Обама својевремно најавио да ће бити приоритет његове спољне политике, оцењује агецнија Асошијетид прес.

Упркос напорима да продуби односе с Кином, како би се исток Азије учинио стабилнијим, објава из Кине о успостављању нове зоне противваздушне одбране погоршала је ситуацију око територијалног спора с Јапаном, блиском савезнику Вашингтона. САД су одговориле слањем два бомбардера „Б-52“ у мисију обуке над тим острвима.

Аналитичари оцењују да се ризик од војног сукоба међу азијским силама повећао за један степен, што је озбиљна брига и за САД с обзиром на обавезу да помогну Јапану у таквој ситуацији.

Такође су се погоршали односи између два америчка савезника у региону – Јапана и Јужне Кореје. Јужна Кореја је незадовољна због става Јапана према својој колонијалној прошлости и жели више од Токија због коришћења корејских жена као сексуалних робиња током Другог светског рата.

„Тај регион се креће у врло проблематичном смеру“, рекао је бивши виши амерички дипломата и стручњак за источну Азију Еванс Ревер, објашњавајући да је то резултат територијалних спорова, историјских питања, дуговечних ривалитета и неспособности тих земаља да иза себе оставе историју и побољшају односе.

Поред тога, Вашингтон је и даље суочен с непредивидивом Северном Корејом. Споразум који је под вођством САД потписан с Ираном о привременом замрзавању нуклеарног програма, само још више подсећа на застој у преговорима с Пјонгјангом. За разлику од Ирана, Северна Кореја већ има нуклеарну бомбу.

Те далекоисточне проблеме разматраће и потпредседник САД Џо Бајден када следеће недеље буде посетио Јапан, Кину и Јужну Кореју. Влада САД је саопштила да ће Бајден у Пекингу у разговорима с кинеским вођством, између осталог с председником Сијем Ђипингом, изразити забринутост због понашања Кине које узнемирава њене суседе. Такође ће се заложити за смањење тензија између Кине и Јапана, друге и треће највеће светске привреде.

Државни секретар Џон Кери је пре свега усредсређен на Блиски исток с циљем да се оконча сиријски грађански рат, постигне решење за израелско-палестински сукоб и обухватни коначан споразум с Ираном пошто истекне шест месеци привременог договора.

Обама је требало да посети исток Азије у октобру, али је због проблема с блокадом буџета био приморан да откаже турнеју у четири земље. Најављено је да ће Азију посетити у априлу. Амерички председник је прогласио Азију приоритетом своје спољне политике када је досао у Белу кућу 2009. а посебно се ангажовао у односу с Кином.

Иако није познат по личним контактима са страним лидерима, Обама је настојао да успостави однос с новим кинеским председником Сијем када га је у јуну срео у једном калифорнијском летовалишту.

На Обамина настојања за побољшање односа с Кином, могла би негативно утицати објава нове кинеске зоне протвваздушне одбране. Ту зону су већ одбацили Јапан, Јужна Кореја и Тајван, а САД су поручиле да неће променити своју војну политику у том региону.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here