Насловна Политика САД: Главна пријетња у 2017. години је Русија

САД: Главна пријетња у 2017. години је Русија

1
ПОДИЈЕЛИ

Појава војног конфликта између Русије и земаља НАТО-а може постати главном пријетњом у 2017. години, наводи се у реферату под називом „Прелиминарни преглед могућих претњи у 2017. години“ америчког Савјета за међународне односе, преноси „Спутњик“.

Упркос терористичким нападима који су били бројни у задњих годину дана не само у Европи него и у остатку свијета, амерички Савјет за међународне односе као пријетњу је навео Русију, иако се Русија није мијешала ни у једну унутрашњу политику држава смјењујући режиме, нити су се њени грађани дизали у ваздух шриом планете, нити су пријетили свјетском миру.

„Према резултатима истраживања, у категорији пријетњи, чији ефекат се оцјењује као ‘висок’, а вероватноћа се сматра ‘умјереном’ улази ‘намјерни или ненамјерни војни конфликт’ између Русије и земаља-чланица НАТО-а, који произилази из агресивног понашања Русије у источној Европи“, стоји у извјештају иако нису наведени детаљи како се то Русија агресивно понаша, јер њена војска није прешла границе ове државе.

У ову групу ушла је и озбиљна криза у Сјеверној Кореји, изазвана тестирањем нуклеарног оружја или интерконтиненталних балистичких ракета, као и војном провокацијом или унутар политичком нестабилношћу. У списак су ушле и вјероватно извођење сајбер напада великих размјера на критички важне објекте америчке инфраструктуре.

При томе, указана је и могућност терористичког напада са великим бројем жртава на територији САД и њихових савезника које би извели како инострани, тако и локални терористи. У категорији пријетњи, чији утицај се сматра „умјереним“, а перспектива настанка „висока“ ушла је и вјероватноћа ескалације насиља и нестабилности у Авганистану и Турској (са различитим курдским оружаним групама) и Сирији, наводи „Спутњик“.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here