Насловна Друштво Сабрање око свог духовног оца и архипастира Митрополита Амфилохија

Сабрање око свог духовног оца и архипастира Митрополита Амфилохија

2
ПОДИЈЕЛИ

Парохијско свештенство Архијерејских протопрезвитеријата Цетињског, Подгоричко-Колашинског, Подгоричко-Даниловградског, Барског, Будванског, Бококоторског и Херцегновског и настојатељи и настојатељице манастира у Митрополији Црногорско-Приморској и ове године су се 24. децембра 2016. године у Бару сабрали око свог духовног оца и архипастира Митрополита г. др Амфилохија на своје редовно годишње сабрање.

Сабрање парохијског свештенства и монаштва је започело саборним служењем Свете Литургије у новосаграђеном Саборном Храму Светог Јована Владимира у Бару. Послије свете службе Божије, у крипти Храма је настављено овогодишње сабрање појањем молитве ”Царе небесни”, а потом је Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије очинским ријечима поздравио окупљене клирике наше Митрополије. Митрополит је поднио исцрпан извјештај о свом архијерејском служењу и мисији током 2016. године. Посебно се осврнуо на велики, историјски јубилеј – 1000. годишњица од мученичког страдања Светог Јована Владимира, као и на свеправославно освећење Саборног Храма посвећеног овом светитељу-мученику коме је претходио међународни научни скуп на коме је преко 50 учесника из различитих углова освијетлило личност, дјело, вријеме, прилике, култ и прослављење Светог Краља.

Митрополит је констатовао да се са успјехом наставља мисија Цркве и духовна обнова у Митрополији и осталим епархијама наше Цркве на простору Црне Горе, а који се првенствено огледа у хиљадама и хиљадама новокрштених током ове године, а потом и у повећању броја новорукоположених ђакона и свештеника и замонашених монаха и монахиња, али и кроз наставак обнове и изградње храмова и манастира. По митрополитовим ријечима, посебна је радост и велики је благослов Божији због скоро 1500 дјеце – полазника православне вјеронауке која се организује на више од 40 мјеста при парохијама, црквеним општинама и духовним центрима. С тим у вези, Митрополит г. Амфилохије је и овом приликом позвао Владу Црне Горе и Министарство просвјете да што прије и неизоставно, попут других европских влада и држава, приступе стварању услова за увођење вјерске наставе у систем јавног образовања како би се, коначно, омогућило дјеци свих вјеоисповијести у Црној Гори да остваре своје право на вјерску наставу у школама које је загарантовано свим важећим међународноправним актима о људским слободама и правима.

Архијерејски протопрезвитери су поднијели извјештаје о свом раду и о стању у повјереним им Архијерејским протопрезвитеријатима. Посебно радује сазнање да се богослужења редовно служе у свим градским и приградским срединама, а у сеоским недјељама и празницима. Посебна пажња је посвећена питању мисије Цркве у савременим условима у Црној Гори. Свештенство ће и даље предано наставити своје крсноваскрсно служење Богу и роду, а посебна пажња ће бити посвећена унапређивању вјеронауке не само за дјецу школског узраста него и за одрасле.

Посебно указујемо да поједини службеници Министарства унутрашњих послова Црне Горе без законског утемељена и неосновано и даље одбијају захтјеве дијела свештенства и монаштва без црногорског држављанства за одобрење привременог боравка. Сматрамо да је такво поступање незаконито те да представља злоупотребу службеног положаја и дискриминаторно поступање које је кажњиво по законским прописима Црне Горе.

Забрињава исхитрено и нетранспарентно поступање Министарства економије по питању изградње великих брана и хидроелектрана на Морачи и Комарници чиме се угрожавају природне, духовне и културне љепоте ових ријека. И стручна и лаичка јавност су узнемирене због сазнања да је Министарство економије без јавних тендера, без претходно усвојене планске документације и без учешћа заинтересоване јавности већ закључило меморандуме и споразуме са са кинеским НОРИНКОМ и турским Берекет енерџијем. У том циљу, Митрополија ће заједно са управом Манастира Мораче и Иницијативним одбором за очување природних, духовних и културних љепота Мораче предузети бројне активности на међународном и домаћем плану како би се читав пројекат искоришћавања хидропотенцијала довео у склад са правним поретком, струком и науком, а посебно са интресеима грађана, а не на овако предвиђени начин којим се непоправљиво угрожава не само опстанак и заштита манастира Мораче него и у Европи јединствени морачки басен са својом непоновљивом флором и фауном, праисторијским и историјским пренеолитским и неолитским културним наслеђем.

Митрополија се са својим свештенством, монаштвом и вјерним народом такође се оштро противи најављеном скрнављењу иконе Пресвете Богородице Филермосе којој је Пријестоница Цетиње, послије неуспјеха са тзв. Плавом капелом у Народном музеју, опредјелила ујамљивање у Цетињској пећини. Не чини нам се прихватљивим да се 2 милиона евра опредјељује за изградњу некакве псевдо-капеле у Цетињској пећини док је све већи број не само сиромашних него и гладних грађана, нарочито на Цетињу на коме је управо Црква отворила народну кухињу за сиротињу, прву послије 1916. године. Ниједној Светињи, а посебно Светињи каква је икона Богородице Филермосе није мјесто у пећини и псевдо-капелама него у Храму Божијем – Цркви Свете Тројице. Камен темељац за тај Саборни храм на Цетињу положен је Краљем Николом и Митрополитом Митрофаном Баном већ 1910. године између Биљарде и Владиног Дома; између два рата Митрополит Гаврило Дожић сасјекао је брдо са Табљом изнад Цетињског манастира за градњу тог храма, припремио пројекат и материјал, послије рата отет. Већ је о томе разговарано са најутицајнијим духовним факторима у Европи, везаним историјски са ове три најважније хришћанске Светиње и усаглашено да је тробродни храм најбоље мјесто за њих и за Цетиње, као кроз сву досадашњу историју. Пећина може бити искориштена само као оригиналан приступ храму и поклоњењу светињама. Њихово десакрализовање и претварање у објекте економског профита значило би примитивизам без преседана не само у Црној Гори него и у цијелом цивилизованом свијету.

Из доступне документације се несумњиво утврђује да незаконита и противправна изградња тзв. капеле у Цетињској пећини представља најгрубљи вид скрнављења и иконе Богородице и Цетиња као пријестонице која је вјековима под заштитом и покровитељством Пресвете Богородице. Митрополија је овластила Правни савјет да предузме све неопходне правне радње како би се икона заштитила од најављеног скрнављења, а Цетиње од таквог светогрђа и проклетства Светог Петра Цетињског.

Имајући у виду да се налазимо у данима божићног поста, а да се готово свакодневно по Црној Гори догађају најсвирепија међусобна убиства младих људи не можемо, а да се не запитамо за узроке таквог понашања. Читаве генерације су током претходних деценија лишене истинског васпитања и образовања, а живот им је свођен искључиво у мјеру материјалних вриједности. То се између осталог види и из овог односа према Богородици Филеримос као и другим вјечним духовним и моралним људским вриједностима.

Молећи се Христу Богу да престану међусобна убијања по Црној Гори, позивамо младе људе да поштује светињу свог и туђег живота и да се огрију на огњу братољубља и вјере у Богомладенца Христа.

Честитајући свима на све четири стране свијета долазеће свијетле и свештене празнике рођења Христовог и Ново љето доброте Господње све поздрављамо поздравом мира и радости

МИР БОЖИЈИ!
ХРИСТОС СЕ РОДИ!

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Велики дар од Бога је добри и племенити Митрополит Амфилохије.Дар за Црну Гору и Српство цијело.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here