Насловна Политика Саборски одбор расправља о усташком поздраву у Јасеновцу

Саборски одбор расправља о усташком поздраву у Јасеновцу

0
ПОДИЈЕЛИ

Мјесец и по дана након што је постављена спомен-плоча погинулим војницима ХОС-а, а на којој пише „За дом спремни“, усташки поздрав који је законом и Уставом државе Хрватске забрањен, засиједа Саборски одбор за Устав, Пословник и политички систем који расправља о поступању према спомен-плочи.

Релативизација усташких злочина у Јасеновцу је давно почела па се тако прво у хрватским медијима, али и у српским појављује бројка страдалих у овом логору која је мања за једну нулу, тј. за чак девет десетина.

Срби који још увијек живе на овом простору кажу да по костуриницама Хрвати напасају овце а над над јамама страдалих Срба, Јевреја и Рома саде кромпир и пасуљ.

Расправа у саборском одбору отворена је на захтјев опозиције која је тражила да се спомен-плоча смјеста уклони из Јасеновца те да се затим постави друга, без спорног усташког подзрава, преноси Танјуг.

Власт, међутим, има другачији став – не говоре о уклањању него проширењу евентуалне забране на симболе свих тоталитарних режима, премда је ту став Моста независних листа, мање чланице владајуће коалиције, још увек понешто нејасан, преноси регионална Н1 ТВ.

„Све оно што тражимо, већ је спроведено 2004, ове изговоре не морамо слушати“, казао је Арсен Баук (СДП), који је предложио закључке одбора. Њима би се путем министарстава правосуђа и културе забранило величање усташтва на овакав начин, но ХДЗ то није подржао.

Милорад Пуповац (СДШ) казао је да оквир за поступање према постављању ове плоче у Јасеновцу већ постоји, која је нажалост повезана са страдањем припадника ХОС-а, које нико не би хтио да скрнави.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here