Насловна Издвојено С оне стране ума

С оне стране ума

13
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Марко Ковачевић 

Загледан у најплавље небо изнад Црне Горе и осокољен владавином плахих и лакомих Шербо се испео на Ловћен у ком утамниченим држе мошти Цетињског пустињака којем тај назив најбоље пристоји у данашњој државици која је културно, духовно и материјално постала заиста пустиња, а Његошева дјела и лик глас вапијућег у пустињи. И толико је тај глас јак да је и десницу Светог Јована Крститеља онога који пред Христовим доласком бјеше исти такав глас, дозвао на Цетиње, да би исто остало благосиљано и поред намножених непочинстава.

Испео се Шербо на врх Ловћена и замишљен и опијен љубављу према Црној Гори наслонио се на једну од каријатида. Повео је са собом и новинара једног интернет портала. Направиће интервју. О Његошу. Моћи ће на оскрнављеном Ловћену да засеири за своју интернет братију. Да пусти Куран у борбу са Горским вијенцем. Да одпутује са оне стране ума. Тамо гдје осјећа себе истинског, не као грађанина, мулитикултуралисту, мултиконфесионалисту, већ као у најмању руку шефа муслиманске милиције из Другог свјетског рата. Интервју је полако почињао. Шербо се опипа и погледа. Добио је и милицајску униформу. Сањао је о томе често док се играо рата као мали. ,,Ево мени прилике да остварим своја маштања – живјела она страна ума“, кликну он.

Промјени и корак у надмени милицајски. Пружи га по оскрнављеном Ловћену. И као прави милицајац кад стрпа неког правог и здравог у тамницу, поче да сикће на Његоша с оне стране решетака ( ума). Све уз пратњу ревносног новинара ,,патриотског“ интернет портала. Да се то публикује да ваља. Праве ,,патриоте“ не смију пропустити ниједно скрнављење Његоша а да га не афирмишу. И тако нам Шербо показа како је Османа лакше разумјети од Његоша. Како се уз гусле не може свирати рок. Како се уз Његоша не може васпитавати омладина и још много тога.

Замислите какво је то стање када можеш да разумијеш кољача из Другог свјетског рата Османа Растодера али не можеш да разумијеш Његоша па кажеш да се Његошем не може васпитавати омладина. Само ћу се осврнути на један фрагмент овог ,,патриотског“ интервјуа. Он говори о Горском вијенцу и Његошу у контексту приказа исламизације српског становништва као насилне тврдећи да је исламизација била добровољна и прије свега ради ослобађања од пореза. У реду, али не каже ни Његош пуно другачије. Његош каже ,,Па им поче демонски месија лажне вјере пружат посластице“. ПОСЛАСТИЦЕ због којих ,,потурчи се плахи и лакоми“. Дакле Његош није добар по данашњу омладину јер констатује у свом дјелу и осуђује универзалне људске слабости ПЛАХОСТ и ЛАКОМОСТ на разне врсте ПОСЛАСТИЦА кроз тада актуелни мотив једног историјског догађаја. А тај историјски догађај дешава се у тренутку када су све наше земље освојене од стране Отоманске империје. Само писање Горског вијенца долази у тренутку када је већина нашег народа и даље у турском ропству. А Шербо још каже како се са Његошем као паролом ишло у све ратове у последњих 150 година.

reg-njegoseva-kapela

Можда је заборавио да је једва вијек прошао од када су Турци и коначно протјерани са ових простора. Можда је заборавио шуцкоре, хрватско цвијеће и свог Османа Растодера. Можда ћути о томе колико су припадници његовог народа криви што је један историјски догађај из једног књижевног дјела и даље актуелан. То јасно показује ко од тих времена није одмакао, ко жали за ПОСЛАСТИЦАМА и ко нама који смо и прије 100 година били спремни да их прихватимо као дио свога народа то у ствари не да. Не да нам онај ко освајање ових простора од стране Турака пише ,,окупација“ под знацима навода. Па каже да су Турци били једини ,,окупатори“ под којима је преживјело сво наслеђе,језик и култура аутохтоног становништва. Турци нас нису освојили изгледа, нити окупирали већ су дошли и у годинама након Марице и Косовског боја, отворили туристичку агенцију и агенцију за заштиту споменика. Зна то више пута разарана Пећка патријаршија, зна то Студеница која је три вијека била без крова, зна Градац,зна Жича, знају мошти Светог Саве које су спалили сигурно због тога да би нам сачували наслеђе, знао је то патријарх Арсеније Чарнојевић па је од добра водио народ у сеобу, зна то данак у крви који је сигурно био добровољни чин. Зна то врло добро Острог који су морали часни Црногорци да крваво бране. Зна то и Цетињски манастир који је више пута разаран. Али занемаримо све то, заборавимо све то, и прихватимо само једно – Његош не ваља, Његош није савремен, омладина га не може разумјети. Разумјети се може Осман Растодер и то ће вам Шербо лако објаснити.

ПЛАХОСТ и ЛАКОМОСТ кроз које се добијају ПОСЛАСТИЦЕ данас се не пројављују више у примању ислама, данас се пројављују у антисрпству и прогањању Његоша. То је услов који се захтјева. ПЛАХИ и ЛАКОМИ у Црној Гори, били они муслимани или не, кивни су на Његоша само зато јер их је познао. Па су се стога и здружили да отров своје адске душе на овај камен( Петар) пљују и да од демонског месије, ПЛАХИ и ЛАКОМИ убирају ПОСЛАСТИЦЕ а поштене и часне Србе-Црногорце свађају са поштеним и часним Бошњацима-Муслиманима који желе да живе у миру.

Шербо милицајским кораком пожеље да крене назад. Уморили су се и он и новинар што Његош пред његовим ријечима ћути као што је и Вукашин из Клепаца ћутао пред усташким ножем. Замисли се и наслони опет на ону каријатиду. Снажан бол проструји главом. Он се опипа, видје да на себи нема више милицајског одијела. Погледа у оно небо изнад себе и видје га плавље него док нигдје није било тако плаво. А онда се ужаснут осврну око себе. Много светине, застава а изнад свега тога капелица. Нешто му пререза груди и он паде у ватру у којој видје да је задњи камен на огради око капелице Светог Петра Цетињског на врху Ловћена поставио насмијани Исо Махмутбеговић. Поставио га је он у обновљену капелу још онога дана, седамдесетих година прошлог вијека, када је одбио да је руши заједно са онима који су тада били плахи и лакоми а нису били муслимани. Док је народ на врху Ловћена пред својом капелом прослављао дан Његошевог рођења, Исо, тај праведник и човјек, пришапну на уво Шербу : ,,Не требује царство нељудима нако да се пред свијетом руже“.

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Марко, честитке за текст. А ови montenegrinski изроди нека се клањају кољачу Осману Растодеру и његовом наследнику Шербу, који шербује историју, фалсификује, лаже и „коље“ оловком.

 2. 0
  0

  Марко кадар Радуновића??? Хахаха … Па Марко више има у пету но што ће Радуновић икад имат у главу …

 3. 0
  0

  On, oni, njemu slični … plaćeni su da nas svađaju!
  Da nam nikako na um ne padne da se jednom za svagda pomirimo!
  Ne zato što je bilo što je bilo, pa da za pojas zadenemo, ne zbog toga samo, nego zato što ta pizma sa našim muhamedancima nema nikakvu svrhu! Protivna je svakom interesu.I njihovom, i našem.
  Ne verujem kako je posebno pametno da ih guramo od sebe, u ruke predajemo pomamljenim montenegrinima i ko zna kome još.
  Pod utiskom različitih percepcija o “ plahom i lakomom „, kako je iz današnje perspektive to uprošćavanje u neprikosnoveni ideološki sud, anahrono i pogrešno. Apsolutno neproduktivno!
  Ne može da “ popravi “ zajedničku prošlost, ali zato može da napravi, i pravi, neporavljivu štetu.
  Uostalom, naši crnogorski muhamedanci nijesu bilo koji, nego baš oni koji znaju i ko su i od koga su! Naša bliža i dalja svojta!
  Popravljanje i uravnoteželje naših odnosa najdelotvornija su prepreka surovom intervencionizmu spolja, koji počiva na permanentnom stanju međusobne zavade i “ dužničke krize „, navodno nesravljenog računa iz prošlosti!
  Lično nijesam namjeran da slijedim kliše, spolja projektovanih razmirica i potencijalnih sukoba sa Bošnjacima, kako god da sebe imenuju, koje idu na ruku svim našim stvarnim i ozbiljnim protivnicima i neprijateljima.
  Naša pružena ruka, osim što bi namirila našu obavjezu da se izdignemo iz kaljuge starih razmirica, nije valjda da se gordimo našim čojstvom praznijeh karata, tek kada se gusala dohvatimo – omogućila bi i našoj muhamedanskoj braći da realnije sagledaju svoju poziciju i sopstvene obavjeze unapređenja odnosa sa nama.
  Ako mi čista srca učinimo prvi i stvarni iskorak iz dugotrajne omraze, dobićemo i objektivnu moralnu legitimaciju, koju niko neće moći da ospori.
  Mi, svi mi, koji smo bez svakog kompleksa učinili sve što je do nas, da popravimo što je jedamput dovedeno u pitanje.
  Uostalom da mi, ovoga puta, vodimo računa o sebi. Da pripazimo, da ni po koju cijenu ne griješimo. A drugi, svako drugi, i oni koji po svaku cijenu hoće da budu drugi, u svemu drugi, svojom će voljom i postupkom svjedočiti pred Bogom i ljudima!
  Kako nama nema nikog važnijeg od nas, da se mi potrudimo da neđe ne pogriješimo i brukamo, pa da se poslijen kajemo.
  Što će to nama, kada smo svoji na svome; rijetko se brukali, svoj obraz i čast čuvali, kako smo znali i umjeli!
  Kako smo mi oduvijek sirotinja, makar smo čuvali to što je malo, a mnogo – što smo imali i imamo!
  Još nam evo Zuvdija Hodžić bez premišljanja otpisuje kako Njegoš nije genocidni pisac, nego genijalni!
  Obavjezuje li nas bratska i ljekovita riječ Zuvdijina?
  Makar i da je samo njegova!
  I jedan je on, nama obavjeza!
  Nijesmo mi Srbi iz Crne Gore, Crnogorci, tek onako i bez ičega, to što jesmo.
  Još i da se priupitamo : zbilja, obavjezuje li nas Njegoš i njegova srpska misao i misija, ili se mi na njega pozivamo tek onako, punih usta, ruku praznijeh!?
  „NE TREBUJE CARSTVO NELJUDIMA NAKO DA SE PRED SVIJETOM RUŽE „!
  Ako nećemo da sami sebe ružimo …

 4. 0
  0

  Tekst je vrhunski,kulturan odgovor i ako ga Šerbo ne zaslužuje.
  Ti Djikane si ponešto i u pravu no je problem što je Zuvdija i sličnih njemu suviše malo.
  Mnoogo, mnogo više je onih koji ne misle ko Zuvdija neg ko Šerbo.

 5. 0
  0

  BRAVO,Svaka čast, pogodio si suštinu, i sve obuhvatio, Od muslimanske milicije koju ne pominju naši muslimani, pa do mržnje zato što ih je potpuno razobličio u Gorskom Vijencu, ko ga pročita i shvati odmah prepozna specifično lukavstvo velikog broja muslimana..Bravo,Odličan tekst, očekujemo još ponešto dobro da pročitamo od tebe…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here