Насловна Политика Руски вето критикован у ЕП

Руски вето критикован у ЕП

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски вето на предлог британске резолуције о Сребреници у СБ УН нашао се данас на метих критика представника Европске комисије и посланика Европског парламента.zastave EU I RUIJE

Током јутрошње расправе о резолуцији ЕП о Сребреници о којој ће посланици гласати касније данас, европски комесар за социјална питања Гинтер Етингер је у име Европске комисије изразио жаљење због тога што је Русија синоћ уложила вето у СБ УН.

Он је истакао да Комисија снажно подржава предлог резолуције ЕП и да све земље Западног Балкана треба да заједно раде на помирењу и остваривању европске перспективе.

Комисија ће помоћи Босни и Херцеговини и свим државама у региону да се интегришу у ЕУ и остваре бољу будућност за своју децу”, казао је он.

Оштру осуду руског вета изразило је током полусатне расправе неколико посланика, укључујући Тању Фајон и Давора Пленковића, који су истакли да је тим важније да резолуција ЕП данас буде усвојена.

У предлогу резолуције ЕП оштро се осуђује масакр у Сребреници који је у складу са пресудама хашког трибунала и Међународног суда правде означен као геноцид, а као кривци се означавају снаге босанских Срба на челу са генералом Ратком Младићем.

Из финалне верзије текста је, међутим, избачен захтев посланичке групе народњака (ЕПП) да се за учесће у геноциду окриве и “нерегуларне полицијске снаге које су на босанску територију ушле из Србије”.

Посланик Иван Јаковчич, који је иницијатор резолуције, је истакао да она није уперена против Србије и српског народа, већ је циљ да се обезбеди да се такав злочин више не понови.

У рату су сви чинили злочине, па и припадници мог народа”, рекао је хрватски посланик и додао да је добро и важно што ће премијер Србије Александар Вучић присуствовати комеморацији жртвама Сребренице у Поточарима у суботу.

Готово сви посланици су током данашње дебате говорили о потреби помирења и изградњи заједничке будућности, указујући да је и Европска унија, настала на рушевинама Другог светског рата, пример да је то могуће.

Један од ретких дисонантних гласова чуо се од стране словачког посланика са крајње левице Мирослава Рансдорфа, који је за рат у БиХ окривио Сједињене Америчке Државе, а за сребреничку трагедију команданта босанских снага Насера Орића.

О предлогу резолуције посланици ће гласати данас у подне.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here