Насловна Политика Руски „специјалац“ у Београду: Путину приоритет питање Косова

Руски „специјалац“ у Београду: Путину приоритет питање Косова

Дипломатском позицијом замениће досадашње мјесто шефа Четвртог европског одељења у руском Министарству спољних послова, а сарадници га описују као "професионалца, сталоженог, али одлучног"

4
Александар Боцан Харченко и Владимир Путин

Долазак новог амбасадора Русије у Србију Александра Боцана Харченка, који ће у јуну ступити на дужност умјесто Александра Чепурина, није случајан и иза њега се крије намјера Москве да задржи у фокусу Косово, оцјењују саговорници „Блица“.

Чепурин је шест и по година провео у Србији, а његов наследник је такође професионални дипломата. Харченко важи за стручњака за решавање проблема, те и не чуди што му је надимак „руски специјалац“. Слови и за одличног познаваоца прилика на Балкану, за шта су му послужила досадашња намјештења.

Дипломатском позицијом замениће досадашње мјесто шефа Четвртог европског одељења у руском Министарству спољних послова, а сарадници га описују као „професионалца, сталоженог, али одлучног“.

Харченко важи за човјка који је комуникативнији од Чепурина. Не чуди што је баш он одабран за новог представника Москве у Београду, имајући у виду да се тренутно ломе копља при решавању питања Косова, а да Русија на све начине покушава да задржи утицај на Балкану и остане на извору информација. У игри око Косова су и ЕУ и Америка, са намјерама да издејствују решење које њима одговара и себи припишу заслуге око решавање односа Приштине и Београда, па ни Москва не може себи да приушти да у Србију пошаље неког другоразредног дипломату“, прича саговорник „Блица“ из дипломатских извора.

Говорећи о томе шта долазак Харченка значи за Србију, и политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за „Блиц“ да је његово пресељење у Београд блиско повезано са Косовом.

„Он је професионални, каријерни дипломата, баш као и Чепурин. Важи за врло ефикасног, али и одмереног дипломату. То је континуитет руске дипломатије, пошто је Харченко одличан познавалац прилика на Балкану. Показује и да Русија има велике интересе на Балкану и да не жели да јој ишта промакне, зато и шаље озбиљне професионалце у Београд“,  каже Анђелковић.

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић оцјењује за „Блиц“ да је у питању наставак руске политике.

Москва је одувек имала аспирације ка Србији и увек је слала јаке дипломате у Београд. Све је повезано са Косовом, а познато је да било какво решење о том питању мора да прође Савет безбедности УН, у ком је Русија. Нема пуно мјеста на којима Москва има утицај, а Балкан је једно од њих – напомиње Грубјешићева.

Извор: Блиц

4 КОМЕНТАРИ

  1. 9
    3

    Svaka čast za izbor novog ambasadora u Srbiji, ali moje pitanje za Putina je što radi njegov ambasador u Crnoj Gori, čime se on bavi? Štrika li džempere sa „strinama“ na Durmitoru, siri li lisnati sir i skorup u Pljevljima, bere li ljekovite trave po Sinjajevini i Bjelasici? Ne znam kako ga nije sramota, njegovu zemlju u „Monteprknu“ proglašavaju za agresora, a on ćuti kao p….?

  2. 3
    0

    „Brate“, ne znam jesi li shvatio iz mojeg ironičnog pisanja, ali ja volim Rusiju, a prezirem ovdašnji islamističko-velikoalbansko-proustaški NATO režim, međutim, ne mogu da pohvalim nekog ko ne radi svoj posao, a to je ruski ambasador u CG.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here