Насловна Политика Руски обавештајци оптужени за тровање Чечена у Истанбулу

Руски обавештајци оптужени за тровање Чечена у Истанбулу

0
ПОДИЈЕЛИ

Чеченски активиста Каим Садуев умро је у Истанбулу након што је јео дивљи бели лук послат из Чеченије. Рођаци за Садуеву смрт оптужују руску обавештајну службу и тврде да постоји нова „атентат-листа“ за Чечене избегле у Турску.

Saduev

Каим Садуев умро је у болници у Истанбулу где је примљен због тровања храном. Породица некадашњег активисте прича да је те вечери јео дивљи бели лук који му је, наводно, у пакету послала сестра из Чеченије, пише Хуријет.

Иако је читава породица отрована, жена и дете активисте успели су да преживе, док је Садуев преминуо на одељењу интензивне неге од последица тровања.

Родбина за смрт оптужује руску обавештајну службу, и како наводи, ово је пример за „Литвињенко-стил убиства“.

Александар Литвињенко је био бивши потпуковник КГБ-а, који је отрован полонијумом 2006. године, а накнадно су се појавиле тврдње да га је отровала руска власт.

Зато, најближа робина сматра да је Садуев убијен на сличан начин као и Литвињенко.

Један од бивших чеченских активиста Булент Јилдирим изјавио је током сахране да он такође мислио како руске обавештајне службе стоје иза Садуеве смрти.

„Ја се обраћам својој чеченској браћи. Пазите, нико од вас није сигуран. Будите опрезни шта једете и где идете“, нагласио је Јилдирим.

Тврди како је Москва припремила нову „атентат-листу“ са циљем да се освети чеченским војницима који су после рата избегли у Турску.

Каим Садуев (47) избегао је из домовине пре 11 година и настанио се у предграђу Истанбула.

Од 2009. године више десетина Чечена је убијено или отровано у Турској, а породице сумњају да иза већине убистава стоји руска тајна служба.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here