Насловна Политика Руски медији: Заокрет ка Русији или Вучићева игра?

Руски медији: Заокрет ка Русији или Вучићева игра?

1
ПОДИЈЕЛИ

„Српски премијер је неочекивано отказао посете Америци и Бриселу, и индиректно оптужио Запад за покушаје да изазове хаос у Србији. Истовремено се у српским медијима појављује информација о плановима отварања руске војне базе поред Београда. У Србији говоре о озбиљној кризи у односима са Западом и заокрету према Русији“, пише руски „Комерсант“.

„Очекивало се да ће Александар Вучић бити почасни путник првог лета Ер Србије на релацији Београд – Њујорк, и да ће се састати са сталном представницом САД у УН Самантом Пауер. У Бриселу су били планирани његови разговори са руководством ЕУ. Али, српски премијер је отказао све посете без било каквих објашњења. Српски медији сматрају да је Вучић незадовољан новим захтевима ЕУ за почетак преговора о ступању у ЕУ“, наводи „Комерсант“.

„Све је то изазвало незадовољство Запада. Амбасадор САД у Србији Кајл Скот и шеф делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт су хитно тражили састанак са српским премијером, а затим је Вучић кратко коментарисао да су разговарали нормално, али постоје различите тачке гледишта“, наставља своју анализу руски лист.

Београдски медији су наводно дошло до сазнања о плановима да аеродром Ечка код Зрењанина постане друга руска база у Србији након хуманитарног центра у Нишу. Та тема требало би да буде део званичних разговора Београда и Москве приликом посете руског премијера Дмитрија Медведева који ће, према наводима медија, пре тога тражити да се верификује Споразум о посебним дипломатским привилегијама Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

После тога су у Србији почели да говоре о озбиљној кризи у односима са Западом и заокрету републике према Русији.

„То је најозбиљнија криза у односима између Србије и Запада за све време колико је Вучић на власти. Након повратка премијера из Москве где су били дипломатски формулисани руски захтеви да у владу уђу људи који ће бранити интересе руско-српског савезништва, односи између Београда и Запада су се променили“, сматра аналитичар Бошко Јакшић.

Али, упућени саговорници листа „Комерсант“ у Београду не одбацују могућност да је понашање српског премијера само игра.

„Вучић је вероватно одлучио да се представи Западу као љут и увређен политичар, спреман да одустане од зближавања са ЕУ да би привукао већу пажњу западних партнера. Правих разлога за погоршање односа са Западом нема“, каже главни уредник агенције Бета Иван Цвејић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here