Насловна Политика Руски економисти прогнозирају: Реалис је валута која ће убити долар

Руски економисти прогнозирају: Реалис је валута која ће убити долар

0
ПОДИЈЕЛИ

Научници Руског економског института „Плеханов“ сматрају да ће независна наднационална валута помоћи да се смањи значај америчког долара у свјетској трговини.realis

Они сматрају и да ће наднационална валута позитивно утицати на ефикасност националних и свјетских финансијских система.

На међународној конференцији о међубанкарској сарадњи, која је одржана у Москви, шеф катедре привредне економије Андреј Бистров представио је наднационалну валуту под условним називом реалис.

„Мане свјетског монетарног система коче економски развој већине држава и због њих су државе у политичком смислу неједнаке. У тренутним околностима, држава која је емитент свјетске валуте, попут долара, без икаквог разлога има преференције, грешка у процени куповне моћи валута на берзи достиже чак 300 одсто“, каже Бистров.

По његовим ријечима, многе државе су забринуте доминацијом долара на међународном монетарном тржишту.

„Све државе Шангајске организације за сарадњу и БРИКС-а размишљају о евентуалном одустајању од долара. Тешко је одустати од система који се чинио незамењивим. Али, са друге стране, то би омогућило конкуренцију валута, корисну за економију“, сматра научник.

Бистров каже да, када је ријеч о реалису, не разматра се могућност готовинског плаћања.

„На почетку реалис би могао да буде виртуелна валута. Тако да би државе које су увеле реалис могле да сачувају национални монетарни систем и истовремено да уживају предности наднационалне валуте“, објашњава он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here