Насловна Политика Руски авиони прелијетали Корејско полуострво, Сеул и Јапан подигли ловце

Руски авиони прелијетали Корејско полуострво, Сеул и Јапан подигли ловце

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски бомбардери су кружили изнад Корејског полуострва у исто вријеме када су Сједињене Државе и Јужна Кореје спроводиле заједничке војне вјежбе које љуте Пјонгјанг, преносе свјетски медији.

Русија која се снажно противи свакој једностраној војној акцији САД на полуострву, саопштила је да су авиони бомбардери типа „тупољев-95МС“ летјели изнад Пацифичког океана, Јапанског мора, Жутог мора, Источног кинеског мора, усљед чега су Јапан и Сеул подигли своје ловце како би их испратили.

Лет, који је такође укључивао авионе са капацитетима прикупљања обавјештајних података, одвијао се изнад међународних вода, а руско министарство одбране га је најавило истог дана када је Москва негодовала због војних вјежби САД и Јужне Кореје.

„То што САД и Јужна Кореја спроводе још војних и поморских вјежби великих размјера не помаже у смањењу тензија на Корејском полуострву,“ казала је Марија Захарова, портпаролка руског министарства спољних послова и истакла:

„Позивамо све стране да испоље максималан опрез. Имајући у виду нагомилавања наоружања у региону, сваки исхитрен потез па чак и ненамјерни инцидент могу изазвати војни конфликт.“

САД и Јужна Кореја су у понедјељак почеле дуго планиране заједничке војне вјежбе, појачавајући тензије са Пјонгјангом који је вјежбе назвао „безобзирним“ кораком ка нуклеарном конфликту.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here