Насловна Друштво Руски авион прелетео Белу кућу, Пентагон, ЦИА, војну базу

Руски авион прелетео Белу кућу, Пентагон, ЦИА, војну базу

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски војни авион без наоружања прелетео је изнад главног града САД Вашингтона и једне америчке војне базе. То је учињено на основу пакта који дозвољава војскама САД и Русије да надгледају једна другу из ваздуха.

Руски авион „Тупољев Ту-154“ прелетео је јуче после подне, на висини од око 1.100 метара, изнад Беле куће, Конгреса САД, Пентагона, седишта ЦИА и здружене војне базе Ендрјуз у савезној држави Мериленд, на основу Пакта о отвореном небу, који су потписале 34 земље, наводи ЦНН.

Неименована званичница Стејт департмента потврдила је за руску агенцију Тасс да су Вашингтон и Москва у потпуности договорили трасу лета и да су у авиону били припадници војске САД.

„Пакт о отвореном небу је мера изградње поверења и безбедности која има за циљ повећање војне транспарентности тако што дозвољава потписницама да спроводе летове за надгледање других партнера из Пакта“, навела је она за Тасс.

Званичник Пентагона потврдио је за Тасс да је Ратно ваздухопловство Русије имало право да изведе лет надгледања изнад Вашингтона, према одредбама Пакта о отвореном небу. Он је додао да Пакт дозвољава потписницама „да надгледају целокупну територију других потпсиница“.

Млазни авион имао је дозволу да уђе и у посебно обезбеђен ваздушни простор П-56, који окружује Белу кућу.

У руском авиону било је и особље америчког Ратног ваздухопловства, чији је један припадник рекао да руски авион има могућности за прикупљање мноштва обавештајних информација, наводи Си-Ен-Ен.

Пакт о отвореном небу потписан је 1992. године, а ступио је на снагу 2002. године и од тада је по том основу изведено више од 1.200 летова. Потписнице пакта могу да обављају летове у сврху надгледања војних објеката других потписница.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here