Насловна Мозаик Мистериозна радио станица већ 45 година емитује овај звук (видео)

Мистериозна радио станица већ 45 година емитује овај звук (видео)

3
ПОДИЈЕЛИ

Радио станица „УВБ 76“, која већ четири деценије одашиље кратке, монотоне тонове зујања, и даље представља необјашњиву појаву и једну од омиљених тема бројних теоретичара завере.

radio-stanica

„Зујалица“, како гласи надимак краткоталасне радио станице, представља праву непознаницу. Не зна се одакле долази сигнал, ко га одашиље, нити шта звук, који подсећа на Морзеову азбуку, уопште представља.

Након константног понављања шифрованих тонова, зачује се глас, који тврдим, руским акцентом изговара: „У-В-Б-7-6.“ И тако од седамдесетих година прошлог века.

Теорије су различите, од експеримента руске војске, до ванземаљског сигнала који шаље подсвесне поруке сваком слушаоцу.

Звук који одашиље „УВБ 76“ се благо изменио у протеклих 40 година, али и даље представља различите варијације зујања, које једном у неколико месеци прекине непознати глас који изговара наизглед нејасну, шифровану поруку.

Данас, 25 пута у минути, чује се зујање са паузама мањим од једне секунде – и тако у круг. Бесконачно.

Звук се чује на фреквенцији од 4625 кХз, што практично значи да скоро свако може да га чује, чак и преко интернет радио сервера.

Годинама се претпостављало да сигнал допире из места Поварово, надомак Москве, међутим у септембру 2010. године, сигнал је напросто променио локацију. Сада се сматра да долази из западне Русије.

Сајт „Нумберс статион“ тврди да овај радио сигнал представља пројекат руске војске, заправо шифровани вид комуникације.

Рајан Шаум, човек који води поменути сајт, постао је фасциниран мистериозном радио станицом. Ипак, каже да није покушао да разбије шифру.

Овај тајни код не може да разбије нико сем особа којимa је намењен – каже млади студент информатике.

Једино што је познато је да све поруке долазе у истом формату, али њихово дешифровање представља немогућу мисију.

Најновији сателитски снимци показују да је база одашиљача УВБ-76 у сеоцету Поварово, крај Москве, напуштена. Сигнал се, међутим, и даље емитује, са нове локације у близини градића Пскова, на руско естонској граници.

 
Немогућност откривања тајне коју носи са собом, „Зујалицу“ чини још већим феноменом и употпуњује мистерију која траје већ четири деценије.
 

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    За путнике кроз време тај „детлић-зујалица“ показује звездано време у којем се тренутно налазе као основу за прорачун тачности … Неке тајне и кинези поново закопају у пустахији званој Такла-Макан . Поздрав рв и пво

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here