Насловна Политика Руска православна црква би да посредује између Србије и Македоније

Руска православна црква би да посредује између Србије и Македоније

0
ПОДИЈЕЛИ

Митрополит Иларион Алфејев, други човек Руске православне цркве, изјавио је да Москва жели да посредује између Београда и Скопља, јавила је ВИА.

kremljРуска православна црква не може једнострано да призна Македонску православну цркву (МПЦ). То треба да се уради на основу свеправославног решења, а ми смо спремни да будемо посредници„, изјавио је бугарским медијима митрополит задужен за спољне послове.

Он је недавно посетио Софију, а потом Скопље, где се сусрео са поглаваром македонске непризнате цркве архиепископом Стефаном као и са председником Македоније Дјорђем Ивановим.

Митрополит Иларион је такође имао разговор са охридском архиепископом Јованом Вранишковским, који служи затворску казну због проневере 250.000 евра. Сусрет је обављен ван затвора.

Како се сазнаје, у међувремену је МПЦ председнику државе пренела молбу за милост за Вранишковског, како би ових дана био аболиран.

Одговора за сада нема. У Скопљу је настала полемика око посете митрополита Илариона.

Поставља се питање шта би била противуслуга за пуштање Варнишковског. Аутокефалија се не нуди, а неким круговима је све испод тога безвредно.

Подсећа се да се можда ради о понуди „самоуправе“ Скопља у односу на Београд, однос какав постоји на црквеној релацији Москва-Кијев, као и са Молдавијом, Естонијом и Летонијом. Ту би црква имала најширу аутономију, избор македонског поглавара би потврђивао београдски патријарх.

Како наводи ВИА, према намерама и могућностима митрополита Илариона у Скопљу влада скепса.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here