Насловна Поглед Руска имања на дар

Руска имања на дар

0
ПОДИЈЕЛИ

Када је Русија победом над Швеђанима код Полтаве 1709. утврдила превласт на Балтичком мору, Сава Владиславић је био шеф снабдевања целе руске војске. За те услуге руски цар Петар Велики му је даровао Топал, Парафејевку и Вишенку, имања руских аристократа који су се ставили на страну Швеђана.

sava vladisavic

Владиславић је био у Русији први човек који је покренуо такозвано Источно питање, ослобођење балканских хришћана од отоманске чизме, које ће наредна два века бити једно од најважнијих питања европске политике.

Сава је у руском „баћушки“ гледао јединог, богом датог, ослободиоца српства. Тек када је моћни Херцеговац именован за главног царевог саветника у источним питањима 1710, дошао је и Петар Велики у непосредну везу са балканским народима. Нови дворски саветник повезао га је са владарима Молдавије и Влашке, са кнезом Црне Горе владиком Данилом, као и са Дубровачком републиком.

Победа Руса код Полтаве и нагли пораст руског престижа изазвали су страх на турском двору. Турски Диван је у октобру 1710. објавио рат Русији, а пошто је Сава Владиславић успешно придобио кнеза Влашке Димитрија Кантемира на страну Русије, од цара је примио дужност да води цео цивилно део рата против Турске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here