Насловна Друштво Руска Ен плус група тужиће Владу Црне Горе за 93 милиона ЕУР

Руска Ен плус група тужиће Владу Црне Горе за 93 милиона ЕУР

0
ПОДИЈЕЛИ

kap

Руска Ен плус група ће поднијети тужбу тешку 93 милиона ЕУР арбитражном суду у Франкфурту, наводи лист Малта Индепендент.

У тексту се наводи да тужбу организује бивши извршни директор Комбината алуминијума (КАП), Јуриј Моисејев због неиспуњених обећања и изгубљеног профита који је изазвала Влада Црне Горе, преноси Дан.

Моисејев је раније тврдио да је штета коју је Централноевропској алуминијумској компанији (ЦЕАЦ) нанијела Влада уводећи стечај без сагласности руске компаније, према прелиминарним процјенама око милијарду ЕУР.

То није прва тужба коју Ен плус група, руског бизнисмена Олега Дерипаске, подноси против црногорске Владе. Двије године након приватизације, која је завршена крајем 2005. године, Ен плус група је тужила Владу арбитражном суду у Франкфурту, тражећи 300 милиона ЕУР одштете због лажно приказане вриједности КАП-а и докумената у процесу приватизације.

Влада је поднијела контратужбу, али се све завршило потписивањем меморандума 2009. којим је Влада преузела половину руских акција у КАП-у у замјену за 130 милиона ЕУР гаранција за кредите, исплату социјалног програма за прекобројне раднике, продужетак субвенција за електричну енергију и одустајање од наплате пореског дуга.

Прошле године пале су гаранције дате Деутсцхе банци од 23 милиона ЕУР, а ове године и остале, које су исплаћене из буџета.

Додатни проблем је што ће из буџета бити исплаћено и више од седам милиона ЕУР струје коју је КАП неовлашћено преузео из европске интерконекције. Тим поводом је био ухапшен финансијски директор Комбината, Дмитриј Потрубач.

Стечај у КАП је уведен средином јула, на захтјев Министарства финансија. Ен плус група је пријавила 43,5, а руски ЦЕАК 50 милиона ЕУР потраживања. КАП Влади дугује 148,1 милион ЕУР, а укупно је стечајна управа признала 360 милиона ЕУР дуга. Управо је Институт рачуновођа и ревизора процијенио имовину КАП-а на 52,5 милиона ЕУР, што ће бити основа стечајној управи да одреди почетну цијену за продају имовине банкротиране фабрике.

Дану је из Владе потврђено да Ен плус група још није поднијела тужбу арбитражном суду у Франкфурту, али да су најавили да ће то урадити.

Ен плус група је, како сазнаје подгорички лист, почела лобирање и о свом виђењу увођења стечаја обавијестила неке међународне адресе, међу којима и Европску комисију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here