Насловна Политика Руска црква отворила Центар за мониторинг права православних вjерника у Европи

Руска црква отворила Центар за мониторинг права православних вjерника у Европи

0
ПОДИЈЕЛИ

Представништво Московске патријаршије при Савјету Европе (Стразбур) отворило је у уторак Центар за мониторинг права и слобода православних хришћана у Европи, чији је основни задатак надзор над поштовањем права вјерника који припадају различитим православним Црквама у свијету. То је саопштио агенцији РИА Новости представник РПЦ при Савјету Европе, настојатељ храма Свих светих у Стразбуру игуман Филип Рјабих.

filip

„Потреба за овом врстом рада сазрела је још одавно. Радећи при Савјету Европе, видио сам колико парламентараци у ПССЕ и функционери те организације уопштено мало знају о животу православних цркава и о томе шта се предузима по питању заштите права вјерника. Стиче се утисак да се у православном свијету тим питањем уопште не баве, али то није тако. Једноставно, раније нико није текуће послове на том пољу уопштавао нити је о њима информисао међународне организације. Ми ћемо се сада постарати да попунимо ту празнину“, истакао је представник РПЦ.

Он је објаснио да се Европском суду за људска права православни обраћају са молбом да заштите њихова права. Тако се у ЕСЉП разматрало и о предмету који се тицао сукоба између неканонске групе бугарских вјерника са канонском из 2009. године, и рјешавало питање о румунском професионалном удружењу свештенослужитеља из 2013. г.. и пристизале жалбе због скрнављења храмова, насиља над свештенством и других кршења права православних вјерника. Планирано је да се на сајту центра редовно објављују различите информације о кршењу права и слобода православних хришћана у Европи. Поред тога, ту ће моћи да се прочитају и специјални реферати о актуелним темама, аналитички чланци, документи РПЦ, као и документи различитих помесних православних Цркава који су посвећени питањима заштите људских права.

На основу темељне анализе свих добијених информација на крају године ће бити сатављани завршни документи, који ће бити слати не само Савјету Европе већ и широј европској јавности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here