Насловна Насловна Руска авијација креће у припрему хиперсоничног борбеног авиона

Руска авијација креће у припрему хиперсоничног борбеног авиона

0
ПОДИЈЕЛИ

Први лет руског хиперсоничног борбеног авиона шесте генерације планиран је до 2025. године, изјавио је Владимир Михајлов, директор Уједињене авио-производне корпорације, задужен за војну авијацију.

Облик авиона је већ дефинисан. Ради се о вишенамјенском суперманеварском једносједу, направљеном од композитних материјала, који ће користити стелт технологију и развијати брзину до неколико маха.

Притом, хиперсонични авион би могао да се користи и као беспилотна летјелица и биће опремљен ракетама великог домета.

Прије шест година су се појавиле информације да Русија развија ловце шесте генерације, који ће замијенити авион Т-50, познатији као „Сухој Пак ФА“. То је, иначе, вишенамјенски ловац који ће постати дио руске авијације наредне године.

Истовремено, авион шесте генерације развијају и САД. Интересантно је да је компанија „Боинг“ почела да се бави пројектом „Ф/А-XX“ након што је Русија почела тестирање ловца Т-50.

Стручњаци истичу да би авиони нове генерације требало да буду опремљени хиперсоничним „паметним“ ракетама, које би могле да „преваре“ савршене системе ПВО. Такође, не искључује се ни коришћење ласерског и електромагнетског наоружања.

Војни аналитичар Владислав Шуригин за „Спутњик“ каже да је прелазак на хиперсоничну технологију, као и стварање идеалне беспилотне летјелице приоритет у модерној авијацији.

Русија развија и дронове и хиперсоничну технологију, рецимо, у навођеним ракетама. Али, како бисмо направили хиперсонични авион шесте генерације, требало би да искористимо сва претходна достигнућа, да разрадимо нови мотор и принципијелно нови труп. Да не помињем наоружање, јер тај авион би требало да буде не само најбржи од свих постојећих, него и да надмаши конкуренте када је ријеч о борбеним капацитетима и радарским комплексима“, истиче Шуригин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here