Насловна Политика Русија врти Запад око малог прста: Јача односе са Грузијом

Русија врти Запад око малог прста: Јача односе са Грузијом

0
ПОДИЈЕЛИ

Мало ко је могао да замисли да ће се једна прозападна земља каква је Грузија икада окренути ка Кремљу. Ипак, будући да Запад постепено престаје да подржава амбиције земље за ступање у Европску унију и НАТО, проруско расположење у Грузији прикупља снагу, пише „Вашингтон пост“.

Tbilisi_panorama-650x399

Лидери бивше совјетске републике упозоравају да би Русија могла да поврати свој утицај уколико Грузији затворе врата сви „западни клубови“. Плашећи се да провоцирају Русију ширењем НАТО-а и Европске уније на исток, западни политичари прекинули су такве разговоре. Москва је, поред осталог, повећала инвестирање у енергетски и друге кључне секторе економије те земље.

Немогуће је подржавати стабилност и безбедност у оквирима парадигме о томе да Русија има нека специјална права у односу према другим земљама„, тврди председник Грузије Гиорги Маргвелашвили. „Русија веома активно шири свој утицај, не само у Грузији него у целом свету“.

Уосталом, без обзира на позицију Москве која јача, Тбилиси и даље остаје привржен идеји да ступи у НАТО и Европску унију.

После самита Европске уније у јуну, лидери Грузије, Украјине и Молдавије били су разочарани. Решавање питања о чланству тих земаља у ЕУ било је одложено. Немачка канцеларка Ангела Меркел и амерички председник Барак Обама успорили су перспективу ширења Европске уније и НАТО-а, сматра аутор текста у „Вашингтон посту“. Још прошле године Обама је изјавио да ни Украјина ни Грузија нису на путу ка ступању у Алијансу.

Сада у Молдавији и Грузији јача подршка проруским политичарима, а Јерменија, четврта земља из совјетске групе која је водила преговоре с Европском унијом, прошле године је постала савезник Москве. Многи говоре да је Русија успела да окрене Запад око прста.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here