Насловна Политика Русија ставља вето на резолуцију о МХ-17

Русија ставља вето на резолуцију о МХ-17

0
ПОДИЈЕЛИ

Амбасадор Русије у светској организацији Виталиј Чуркин поручио је да ће Москва уложити вето на резолуцију Савета безбедности УН о успостављању међународног суда за утврђивање одговорности за пад авиона „Малезија ерлајнса“.

vitalij-curkin

Ако резолуција добије девет или више гласова за, ми ћемо уложити вето, а ако добије мање од девет гласова, руски глас ће бити само један од негативних гласова поред других чланица СБ. Нажалост, мислим да је вероватно да ће резолуција добити девет гласова за„, додао је Чуркин, преноси Танјуг.

У плану је да се гласање о оснивању међународног трибунала у Савету безбедности одржи у среду навече.

Чуркин је додао како се нада да аутори резолуције – Аустралија, Белгија, Малезија, Холандија и Украјина, уопште неће ставити на гласање резолуцију о МХ-17, али ако то учине, мораће да преузму политичку и практичну одговорност за последице такве одлуке.

Руски представник у УН додаје да они који инсистирају на усвајању резолуције очито покушавају да отворе још један фронт за конфронтацију. То би могло да има далекосежне последице на међународне односе.

Овај корак према конфронтацијама је веома опасан„, истакао је Чуркин, и додао да би Москва желела да настави рад у духу сарадње.

Авион „Малезија ерлајнса“ на лету од Амстердама за Куала Лумпур пао је прошле године изнад Доњецке области у Украјини. Погинуло је 298 путника и чланова посаде.

Према званичној верзији, авион је оборен ракетом земља–ваздух или ваздух–ваздух. Украјинске власти и проруске снаге у Украјини оптужују једни друге за обарање тог авиона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here