Насловна Насловна Русија: Правимо компромисни текст резолуције

Русија: Правимо компромисни текст резолуције

2
ПОДИЈЕЛИ
Савјет безбједности УН

Заменик министра иностраних послова Русије изјавио је да Русија и остале сталне чланице СБ покушавају да направе компромисни текст резолуције о Сребреници.

sjednica SB

„Од почетка смо желели да се резолуцијом изрази подршка Дејтонском процесу“, рекао је Генадиј Гатилов, пренео је руски државни медиј Спутњик.

Враћати се изнова на сву ту причу и одређивати ко је крив за геноцид, штавише, сваљивати кривицу на читав народ, конкретно Србе, сматрамо контрапродуктивним“.

У међувремену, представници Велике Британије и Сједињених Америчких Држава упутили су руској делегацији у Савету безбедности Уједињених нација седми предлог текста нацрта резолуције о Сребреници.

Реч је о прерађеним деловима шестог предлога резолуције око којег јуче није било сагласности, па је седница овог тела УН одложена три пута.

Британски предлог резолуције о Сребреници, по четврти пут за последња 24 часа, нашао се на дневном реду Савета безбедности Уједињених нација, али још увек није познато да ли ће се амбасадори држава чланица, због удаљених ставова Русије и Британије, изјашњавати о том документу.

Премијер Србије Александар Вучић је у уторак увече, најављујући да ће 11. јула ићи на комеморацију у Поточаре, оценио и да Савет безбедности неће донети резолуцију о Сребреници у понуђеном облику.

Брифинг, на којем је требало да своја виђења догађаја у Сребреници представе други човек светске организације Јан Елијасон и шеф УН за људска права принц Заед, три пута је у уторак одлаган због преговора великих сила о садржају резолуције.

Како наводе дипломате у седишту УН, Русија је запретила ветом, па се расправа о документу, који је до сада доживео неколико промена, преселила у сале за консултације. Током преговора стране нису претерано приближиле ставове.

Русија је, после неуспеха преговора у уторак, саопштила да се „још увек ради на тексту резолуције“, али и да је прерано за коначне оцене.

Амбасадори осталих држава чланица Савета безбедности нису желели да коментаришу ток преговора.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ruske tirade o osudi zločina u cijelom svijetu i da se podjednako krive i žrtve i zločinci su stvarno mizerija od jedne velike sile! Šta misle hoće li neko glasat za tu njihovu lažnu humanost i njihovu rezoluciju!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here