Насловна Политика Русија и Јужна Осетија потписали уговор о савезу

Русија и Јужна Осетија потписали уговор о савезу

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски председник Владимир Путин и његов колега из Јужне Осетије Леонид Тибилов потписали су данас у Кремљу Уговор о савезничким односима и интеграцији, јавила је руска новинска агенција Тас.

putin tibilov

Уговор о савезу и интеграцији између две земље је основни документ за постепени развој ближе сарадње у наредних 25 година, који може бити продужен на још 10 година након истека.

Договор посебно предвиђа оснивање заједничке одбране и безбедности простора, слободном граничном прелазу, сарадња између министарстава унутрашњих послова, поједностављење процедура за добијање руског држављанства и социјалну компоненту, укључујући питања пензија„, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Он је додао да је документ „наставак споразума из 2008. и базиран је на опсежном уговорном правном оквиру“.

Председник Јужне Осетије оценио је да савез Москва-Ћинвал може да да одговор на савремене изазове. „Само савез и развој интеграционих процеса може дати одговор на савремене светске претње и изазове“, рекао је Тибилов.

У новембру 2014. Русија је потписала сличан споразум са Абхазијом – Споразум од стратешком савезу.

Јужна Осетија је де факто независна држава на Кавказу, пошто се отцепила од Грузије, а као независну државу до сада је признало пет суверених држава – Русија, Никарагва, Науру, Венецуела и Тувалу, док је међународне организације – УН, ОЕБС, ЕУ сматрају делом Грузије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here