Насловна Политика Русија јача војне структуре на Криму (ВИДЕО)

Русија јача војне структуре на Криму (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Русија планира да појача војне структуре на Криму, Арктику и у свом најзападнијем региону Калињинграду, јавила је руска новинска агенција РИА Новости.

447694_ukrajina-krim01f

Агенција је пренијела данашњу изјаву начелника руског Генералштаба Валерија Герасимова.

Руски предсједник Владимир Путин потписао је у децембру Указ о новој војној доктрини Русије, пренио је Ројтерс.

Како је раније извијестио ТАС, у новој редакцији текста јачање војног потенцијала НАТО-а је међу главним спољним пријетњама по Русију.

Поред тога, међу главним пријетњама су и глобалне функције НАТО-а које се остварују уз кршење норми међународног права, као и приближавања војне инфраструктуре земаља-чланица Алијансе руским границама, између осталог даљим ширењем тог блока.

Иновирана Војна доктрина Русије је међу главне спољне војне опасности уврстила и инсталирање и јачање страних војних контигената у земљама које су јој у сусједству, коришћење војне силе на њиховој територији уз кршење норми међународног права, појављивање жаришта и ескалација оружаних конфликата.

На листи спољних опасности су и територијалне претензије према Русији и њеним савезницима и мијешање у њихове унутрашње послове, навела је руска агенција.

Доктрина је прецизирана у складу са одлуком Савјета безбједности Русије од 5. јула 2013, а измјене је тај савјет одобрио 19. децембра ове године.

„Раша тудеј“ је раније навела да суштина нове доктрине остаје непромијењена у односу на претходну, те да руска војска и даље има одбрамбену сврху, а земља обећава да ће је користити само као посљедње средство.

Неизмијењени су и принципи употребе нуклеарног оружја којих се Русија придржава, додаје руски канал и подсјећа да је превасходни циљ таквог оружја одвраћање потенцијалних непријатеља од напада на Русију.

Међутим, истиче РТ, Русија би употребила нуклеарно оружје како би се заштитила од војног напада – било нуклеарног или конвенционалног – који би угрозио њен опстанак.

Међу главним спољним војним пријетњама наведеним у новој руској војној доктрини је „формирање и распоређивање глобалних стратешких антибалистичких ракетних система које поткопава успостављену глобалну стабилност и равнотежу моћи у нуклеарним ракетним способностима, примјена концепта „брзог удара“, план о распоређивању оружја у космосу и распоређивање стратешког конвенционалног прецизног оружја“.

Још једна новина у руској војној доктрини је да је један од циљева руске војске заштита националних интереса у региону Арктика, наводи РТ.

На домаћем пољу, како стоји у тексту нове доктрине, Русија се суочава са пријетњама „акција усмјерених на насилне промјене руског уставног поретка, дестабилизацију политичког и друштвеног окружења, дезорганизацију функционисања владиних тијела, кључних цивилних и војних објеката и информационе инфраструктуре Русије“.

Према обновљеној верзији руске доктрине, Русија види међународну сарадњу са земљама које дијеле њене напоре да појача безбједност, прије свега са чланицама БРИКС-а, ОЕБС-а, Шангајске организације за сарадњу и другима, као кључну за спрјечавање војних сукоба.

Традиционалне пријетње са којима Русија мора да се хвата у коштац, а које су наведене у новој доктрини, укључују екстремизам и тероризам, ширење оружја за масовно уништење и ракетне технологије, као и акције страних обавјештајних служби, закључује „Раша тудеј“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here