Насловна Политика Русија: Ако Данци наставе са НАТО биће мета

Русија: Ако Данци наставе са НАТО биће мета

0
ПОДИЈЕЛИ

Дански ратни бродови ће постати мета за руско нуклеарно оружје уколико се та скандинавска земља придружи ракетном одбрамбеном програму НАТО.

moskva

Руски амбасадор у Копенхагену Михаил Ванин истиче како не мисли да су Данци у потпуности схватили посљедице наставка реализације одлуке да се придруже поменутом програму.

Данска је у августу прошле године објавила да ће ракетном штиту НАТО допринијети радарским капацитетима на неким од својих ратних бродова.

У атмосфери повећаних тензија између Москве и Запада поводом Украјине, НАТО је, иначе, посљедњих мјесеци регистровао повећану активност руске морнарице и ваздушних снага у нордијском региону.

Према писању Јиландс-Постена НАТО нема у плану постављање ракета на тлу Данске, али ће можда на дуже стазе да их инсталира на Гренланду – територији која припада тој земљи.

Званично је НАТО ракетни штит намењен одбрани од потенцијалне ракетне пријетње из Ирана, али у Москви наглашавају како се њиме поткопава руски систем нуклеарног одвраћања јер би Запад добио могућност да обара руске ракете.

Ванин истиче да би тако Данска могла да постане дио пријетње Русији, напомињући да Москва располаже ракетама које би могле да пробију ракетни штит НАТО.

Дански министар иностраних послова Мартин Лидегард истиче да су Ванинове изјаве неприхватљиве.

„Русија добро зна да систем ракетне одбране НАТО није уперен против ње“, изјавио је Лидегард за Јиландс-Постен. Амерички ваздухопловни генерал Филип Бридлав је на данашњој конференцји у Бриселу изјавио да су коментари руског амбасадора у Копенхагену „наредни корак“ у кампањи против земаља које се придружују ракетном штиту.

Бридлав подсјећа да су раније због приступања овом програму НАТО Румунија и Пољска биле под великим дипломатским и политичким притиском Москве.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here