Насловна Друштво Руси траже Младића од Хага

Руси траже Младића од Хага

0
ПОДИЈЕЛИ

Четворица руских лекара посетила су Ратка Младића у Хагу, прегледала га и дала мишљење да лечење треба да се настави у Москви. Руси су исто тражили за Слободана Милошевића, али их је Хаг глатко одбио. Ван хашког затвора нико није лечен.

ratko-mladic

Ускоро треба очекивати да лекари из Русије упуте и званичан допис Хашком трибуналу са захтевом да Младић буде пуштен на лечење у тој земљи, рекли су нам добро обавештени саговорници.

– Руски лекари посетили су Ратка Младића у притворској јединици у Схевенингену, и то на његов позив. Тамо су били интерниста, кардиолог, нефролог и уролог. Прегледали су га и дали мишљења и смернице за даље лечење. Њихова препорука Трибуналу је да Младић треба да настави лечење у Русији, а они би преузели и обавезу да га врате у Хаг када то суд затражи – каже извор наводећи да су српске власти обавештене о намери руских лекара.

Идеја Руса је да Младић буде пребачен код њих у августу док у Хашком трибуналу траје колективни годишњи одмор. Међутим, извор добро упућен у дешавања у Хагу наводи да су мале шансе да ће Трибунал одобрити да Младић извесно време проведе на лечењу па било то и у затворској болници у Москви.

– Теоретски је могуће и то да држава Русија, а не само лекари, затражи пуштање Младића на привремену слободу. У том случају влада Владимира Путина би морала званично да се обрати Хашком трибуналу и она би морала да даје све гаранције за њега. Мислим да су шансе за то готово никакве – прича наш извор. Адвокат са богатим хашким искуством Бранислав Тапушковић каже да је могуће да руски лекари затраже Младићево лечење у Москви, али објашњава да би у том случају држава Русија морала да пружи гаранције за њега.

– Ипак, сигуран сам да Хаг то неће одобрити. И за Слободана Милошевића је била слична иницијатива за лечење у Русији, коју су у Трибуналу глатко одбили. Бар да су га сместили у неку болницу у Хагу, али ни то нису урадили, већ су га држали у притвору. Исто је и са Гораном Хаџићем, који је врло болестан, а исто ће бити и са осталим оптуженицима, па и са Ратком Младићем. Ван хашког затвора нико није лечен – каже Тапушковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here