Насловна Политика Руси и Сиријци у акцији чишћења, терористи бјеже главом без обзира

Руси и Сиријци у акцији чишћења, терористи бјеже главом без обзира

3
ПОДИЈЕЛИ

Руске ваздухопловне снаге помогле су сиријској војсци да окружи велике терористичке снаге у близини града у сиријској провинцији Хама. Према речима војног стручњака Андреја Кошкина, сиријске снаге унапређују своје вештине уз руску војну помоћ.

Сиријска војска наставља да опкољава велику групу терориста ДАЕШ-а у граду Акербат у источној Хами. Према неким извештајима, неколико хиљада терориста сада је заробљено на том подручју.

Сиријске снаге уз подршку руске авијације већ неко време раде на смањивању путева за бекство за заробљене терористе. Милитанти покушавају да побегну у малим групама у аутомобилима, аутобусима и оклопним возилима према Дејр ел Зору.

„Да би се терористи ДАЕШ-а спречили да побегну у Дејр ел Зор, авијација Руских ваздухопловних снага врши дневно и ноћно ваздушно извиђање уз употребу дронова. Руски војни авиони нападају технику терориста, укључујући и тешко наоружање и оклопна возила“, саопштило је руско Министарство одбране у петак.

Министарство је такође објавило видео-снимак руских ваздушних напада на снаге ДАЕШ-а у близини Акербата, у којима су употребљене паметне бомбе и вођени пројектили.

Андреј Кошкин, војни аналитичар и шеф Одељења за социологију и политичке науке на руском Економском универзитету „Плеханов“, сматра да је сиријска војска унапредила своје вештине уз помоћ руске војске.

„Њихове борбене вештине се побољшавају из дана у дан. Недавна операција у Акербату је још један доказ да су официри и војници сиријске војске знатно побољшали своје способности. Али то не би било могуће без помоћи руских војних саветника и подршке руске авијације у њиховим борбеним мисијама“, рекао је Кошкин за Радио Спутњик.

Овај експерт такође сматра да ће борба против тероризма у Сирији ускоро бити завршена.

„Нема сумње. Терористи су морално клонули. Покушавају да се пробију кроз опсаду и желе да задрже контролу над Дејр ел Зором. Али то се неће десити. Сиријска армија је доказала да је способна да се бори у овом рату. Пре или касније, тероризам у Сирији ће бити поражен. Сирија ће почети да се враћа у нормалан живот, а сиријска војска ће коначно очистити земљу од терориста“, закључио је Кошкин.

Акербат је мали град северозападно од древног града Палмире. Он је стратешки важан због своје локације у близини ауто-пута који повезује Палмиру и Саламијах. Очекује се да ће ослобађање Акербата прокрчити пут за даљу офанзиву сиријске војске, укључујући и на Дејр ел Зор, последње упориште ДАЕШ-а у Сирији након ослобађања Мосула у Ираку.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Kako ih je Tramp podrzao, nije sve tako crno kao sto izgleda,mediji na zapadu ne izvjestavju vise o Siriji, jer njihovi pulen gube, zato ovdje na zapadu nastavljaju zapoceti posao.
  kada se sredi Sirija to je vec pitanje mjeseca dolaze drugi na red,za prdpostaviti je da ce mimo znanj akuelen vlast u USA8ako je to uopste moguce) pokusati i na ovim nasim prostorima nesto ,jer ovdje su njihove ekonomske gazde,baza Bonstil na Kosovu i Metohij ,Bosna i Raska puna mudzahedina a i kod nas ih ima,pitanje je samo koga ce nato zvati ovdje da ih rzoruza,ili ce ovdje da naprave sto nijesu mogli u Siriji.
  odavno je napisn scenario o podjeli interesnih zona,medejutim sada nema Milosevica i Tudjmana nego Tramp i Putin,hocemo il biti bolje srece u toj podjeli

 2. 0
  0

  19.10.2016
  Црна Гора
  Владимир Вуковић
  Да ли је могућ расцјеп на бошњачкој политичкој сцени у Црној Гори, на линији проеродгановске и прогуленовске струје, те како ће бошњачке странке и Исламска заједница у Црној Гори реаговати на сагласност предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и предсједника Руске Федерације Владимира Путина да сугеришу бошњачком фактору да не уђу у коалицију са ДПС-ом Мила Ђукановића, могуће наслућује један љетошњи „трансфер“, на линији Сарајево –Подгорица.

  У Сарајеву је на порталима и у новинама одјекнула чаршијска вијест да Сулејман Бугари, иначе арнаутског поријекла, напушта град у коме је стекао популарност као предавач, имам Бијеле џамије на Вратнику и аутор најпродаванијих књига, рад гост многих емисија.

  Многи су се забринуто и по мало констернирано питали зашто? Медији су се утркивали да направе интервју с најпопуларнијим имамом и хафизом, како би сазнали разлоге одласка и ти одговори су углавном били врло емотивни, како он никад не може напустити своје Сарајево и слично.

  Међутим, убрзо су почела да колају друга, црња „чаршијска сазнања“ о могућим разлозима Бугаријевог одласка из Сарајева, односно његових веза с гиленовским покретом Хизмет, а што је у проердогановском Сарајеву, ако се узму у обзир јавне декларације лојалности Бакира Изетбеговића, одједном постало јако непопуларно, и поред десетине средњих школа и универзитета које је овај покрет инсталирао у БиХ.

  Оно што је битно нагласити је да је на сједници Мешихата Исламске заједнице у Црног Гори 19. августа, Сулејман Бугари именован за савјетника за да’ву (мисионарство/прозелитизам) реиса Исламске заједнице у Црној Гори Рифата еф. Фејзића.

  Ако је Бугари из Сарајева морао да оде због наводних веза са покретом Фетулаха Гилена, како то онда не смета Исламској заједници у Црној Гори, или је у том смислу гиленовска струја у тој заједници нешто слободнија?

  Судећи према понашању Исламске заједнице у БиХ, да јавно стоје уз Ердогана, а полутајно преговарају са представницима гиленовских школа о идеји да покрет поклони на управљање све објекте, њих на десетине -школе Босна Сема и Универзитет Бурџ – Исламској заједници у БиХ, укључујући и супер опремљени универзитет, могуће је и да у Исламској заједници ЦГ постоје фракције које нису баш гадљиве на гиленовски новац и старе везе, кад су сви били једно.

  Да ли ће Исламска заједница у ЦГ, у складу са Ердогановом препоруком, сугерисати бошњачким странама да не коалирају са прозападним марионетским режимом у ЦГ, или ће пак утицај имати прогиленовска, продужена рука ЦИА и заступати останак у политичком браку с Ђукановићем, биће интересантно посматрати у данима који слиједе.

  Ако се узме у обзир да је Бугаријев другар из генерације из сарајевске Гази-Хусрев-бегове медресе, такође арнаутске крви, Азиз Алили, данас имам загребачке џамије, добро познатог прозападног и антисрпског обавјештајног средишта, а други колега Менсур Малкић, имам главне џамије у Сарајеву – Гази Хусрев-бегове, који је недавно на хутби (проповиједи) која се чита у петак за вријеме џуме, казао да је вјерска обавеза ући у НАТО, с обзиром на околности у којима се муслимани у БиХ налазе, можемо да претпоставимо и у ком би се правцу могао кретати план Бугаријевог мисионарства у Подгорици.

  Није згорег споменути, а што јавност по мало заборавља, што опет није незнано и непровјерљиво, да је управо Бугари дао подршку наводном исцјељитељу Мекију Торабију, који за себе тврди да је биоенергичар и да прима енергију са планета. Интересантно је такође сјетити се и да су након такве подршке, а од чега се Исламска заједница у БиХ оградила, десетине хиљада људи са купљеном флашираном водом долазили мјесец дана у олимпијску дворану Зетра, на Торабијеве „трансфере енергије“.

  Заправо и није ријеч о поменутом имаму, већ о озбиљним сумњама да би међу Бошњацима могла настати нека врста расцјепа управо на темељу про и антиердогановског садашњег политичког курса и његове рефлексије на домаће прилике – остати традиционално лојалан прозападном режиму, или послушати неочекиване, руку на срце и најблаже речено, ставове предсједника Реџепа, када су прилике на Балкану у питању.

  • 0
   0

   Никола, аутор кога сте цитирали је лажњак и турбо „патриота“, ко бајаги „челик Србин“, отпадник од Православља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here