Насловна Политика Руси радо иду у војнике

Руси радо иду у војнике

1
ПОДИЈЕЛИ

Огромна већина руских грађана сматра да су њихове војне снаге способне да одбију било какве претње, показује најновија анкета државне агенције за јавно мњење. Проценат Руса који су рекли да би волели да виде своје рођаке у војним редовима је 59 одсто.

rusi vojska

Социолози кажу да овогодишња анкета означава промену, углавном негативног става према војсци, која је постојала у Русији последњих неколико година.

Поред тога, одобравање снага и жеља људи да им се придруже достигле су историјски максимум. Удео оних који су рекли да не сумњају у способности руске војске био је 86 одсто, за разлику од свега 66 одсто пре годину дана.

Генерално гледано, испитаници такође имају позитиван став према војсци. Четрдесет одсто је рекло да осећа поштовање према оружаним снагама, а 39 описало своја осећања као — понос.

Негативне оцене, укључујући разочарење, има 7 одсто грађана, недостатак поверења наводи 4 одсто испитаника, скептицизам свега 2 одсто.

Проценат Руса који су рекли да би волели да виде своје рођаке у војним редовима  је 59 одсто, док је 34 одсто рекло да преферира другачију ситуацију. Око 59 одсто испитаника је рекло да је војна служба добар начин да пронађете себе и изградите каријеру, а само петнаест процената испитаника је рекло да је, по њиховом мишљењу, војна служба имала супротан утицај на особу и пореметила испуњење одређених животних планова.

Тридесет четири одсто испитаника је рекао да је руска војска, пре свега, одбрамбена институција усмерена против спољних претњи и да има мало или нимало утицаја на остале сфере живота. Двадесет посто је рекао да је одбрана од страних претњи главни задатак снага, али је признало њен утицај на заједницу на другим аспектима, као добар.

Заменик директора државне агенције за јавно мњење, ВТСИОМ, Константин Абрамов, каже да су војне снаге постале једна од руских најодобренијих институција, заједно са председником и црквом, током протеклих година.

Активиста невладине организације „Грађанин и војскаСергеј Кривенко каже да се тренутна ситуација може објаснити високим степеном професионализма министра одбране Сергеја Шојгуа и његовог тима и такође због чињенице да реформа војске, која је почела пре неколико година, сада почиње да даје резултате.

Опште војне реформе које су започеле 2008. године су радикални рез у броју војника, замена обвезника професионалним војницима, наоружавање најновијим оружјем и промена финансијског система.

У октобру 2014. године Шојгу је рекао новинарима да је тог месеца руска војска први пут имала више војника по уговору него регрута. Министар је додао да је то био доказ растућег престижа војне каријере и његове популарности међу младим Русима.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here