Насловна Политика Руси оборили рекорд у роњењу на Арктику, Српкиња део тима

Руси оборили рекорд у роњењу на Арктику, Српкиња део тима

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски рониоци поставили су нови светски рекорд у роњењу на Арктику спуштајући се у Баренцово море, у експедицији која има за циљ да тестира руску опрему за роњење. У експедицији је учествовала и чланца Светске подводне федерације Божана Остојић, пореклом из Србије.ronioci artik

„Рониоци су светски рекорд поставили ронећи на дубини од 111 метара“, рекао је представник Руског географског друштва.

До сада се на Арктику ронило на дубини од 30 метара. Циљ експедиције је био да тестира руску опрему за роњење и да се испита утицај дубоких ледених вода на људско тело. Истраживачи су успели да прикупе податке о животињском и биљном свету који насељава овај део света.

„Рониоци, предвођени Дмитријом Шилером заронили су на дубину од 111 метара у Баренцовом мору, а то је потврдила и чланица Светске подводне федерације и бивша сарадница покојног истраживача Жака Кустоа Божана Остојић“, рекао је представник.

Руска арктичка експедиција део је ширег пројекта, а има за циљ да истражи руске територијалне воде и подигне свест о безбедности роњења.

У експедицији је учествовало више од 15 стручњака и 18 чланова посаде, међу којима је била и Остојићева.

Рониоци су успели да поставе споменик морнарима који су погинули бранећи тај регион током Другог светског рата јер им је опрема коју су користили омогућила да буду под водом на тој дубини и неколико сати.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here