Насловна Друштво Руси неће на црногорско приморје?

Руси неће на црногорско приморје?

0
ПОДИЈЕЛИ

Руских туриста на црногорској обали Јадрана, протекле године је било за половину мање него годину дана пре.

kraljicina plaza

Уколико црногорски хотелијери и власници приватних апартмана не промене однос према до сада највећем туристичком тржишту, наредног лета биће још горе. Плаже југа пожелеће Русе.

Конкретан захтев за промене стигао је уочи Нове године од три водећа туроператора, који на јужни Јадран доводе госте из Русије и других земаља некадашњег СССР. „Р-Турс“, „Прометеус“ и „ТУИ Русија“, затражили су од црногорских хотелијера да снизе цене за сезону 2015. Своје захтеве су предочили и министру туризма Црне Горе Бранимиру Гвозденовићу.

Колико цене, према мишљењу оних који најбоље знају како дишу туристи са истока, треба да падну, за сада није познато. Но, простора за њихово кресање има и те како. Аранжмани за руско тржиште су до сада били скупљи чак и до 40 одсто у односу на оне који су нуђени западноевропској туристичкој клијентели.

Председник Црногорског туристичког удружења и сувласник елитног хотела „Сплендид“ у Бечићима, Жарко Радуловић, сагласан је са својим колегама да није добар ослонац на једно тржиште, да треба тражити нова, али…

„Могуће је некако надоместити број ноћења са других тржишта, али сигурно је да ће пара бити мање. Током године коју смо испратили, руских туриста је било знатно мање него 2013, што ће се и те како одразити на укупан финансијски промет остварен лане у туризму. Разлог је што су Руси више плаћали него други, а и били су одлични потрошачи“, рекао је Радуловић.

Са првим човеком ЦТУ се слажу и угоститељи, власници прворазредних рибљих и других ресторана, трговци и остали. Руси су, кажу углас, најбољи потрошачи.

Каква ће реакција уследити са црногорске стране, остаје да се види. Министар Гвозденовић је сагласан да руско тржиште треба сачувати, упоредо тражити и нова. Један од предуслова, нагласио је, јесте конкурентност када су у питању цене.

Оно о чему се стидљиво говори и што хотелијери и други учесници у туристичкој понуди избегавају јесте – политика. А извесно је да су увођење санкција Русији, антируски графити на билбордима у Подгорици, поред пада рубље, били разлози који су утицали да током прошлогодишње сезоне на Црногорском приморју буде мање Руса него претходних година.

А подсећања ради, Руси су у последњих неколико година били најбројнији на овом делу обале, узевши примат српским туристима, који су поново на првом месту. О томе је било речи и у иступима руских дипломата који су истицали да им је несхватљиво да се тако лако заборавља вишевековно пријатељство Русије и Црне Горе. Али и бизнис…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here