Насловна Насловна Руси на Видовдан дошли на Газиместан: Шиптари их окружили калашњиковима и претресали...

Руси на Видовдан дошли на Газиместан: Шиптари их окружили калашњиковима и претресали (ФОТО)

0
ПОДИЈЕЛИ

На обележавању Видовдана на Косову и Метохији допутовало је и 18 Руса из Санкт Петерсбурга. Они су у Србију допутовали на позив покрета „Србски Образ“ и донели хуманитарну помоћ за децу у Грачаници. Током боравка у покрајини доживели су непријатности од тзв. косовске полиције.

obraz-rusi-na-gazimestanu-646x487

„Сарадници Руско-српског културног центра из Санкт-Петербурга, навијачи „Зенита“ и Хокејашког клуба СКА прикупили су и допремили 2.600 евра, већу количину одеће, играчака и медицинских средстава, као и ручно рађене поклоне за српску децу од њихових вршњака из ИВ-Б разреда 252. основне школе Санкт-Петербурга – каже се у саопштењу Образа.

У саопштењу се каже да је по повратку у Београд, представнике Руско-српског културног центра, навијача Зенита и „Србског Образа“ примио Патријарх српски Иринеј.

obraz rusi-kod-patrijarha-650x487

„Он је током краћег разговора изразио захвалност браћи Русима за помоћ и бригу о српском народу на Косову и Метохији и благословио њихов рад на добробит православног рода – кажу у овој организацији.

Као и ранијих година, активисти Образа су организовано присуствовали видовданској литургији у Манастиру Грачаници и парастосу на Газиместану. Из ове организације кажу да јеприликом уласка на Косово и Метохију аутобус у коме су били Руси задржан је око сат времена, да би на крају припадници КПС-а забранили улазак на Косово и Метохију двојици Руса који нису имали „шенгенске“ визе.
obraz  rusi-gazimestan-2-650x487

„Приликом повратка са Газиместана у Косовску Митровицу, на улазу у село Рударе, припадници КПС наоружани аутоматским пушкама су окружили аутобус у коме су били Руси, под изговором да се унутра налазе лица која „незаконито бораве на Косову“; легитимисали су све путнике, нас сваким од Руса су вршили детаљну проверу. Приликом преласка са Косова и Метохије у централну Србију, припадници КПС су зауставили аутомобил у коме се налазио Младен Обрадовић, председник Образа, и детаљно га претресли – каже за Правду Александар Лисов, новинар руског ТВ Пети канал који се такође налазио у аутобусу.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here