Насловна Друштво Рушење подгоричког гиганта-Дуванског комбината

Рушење подгоричког гиганта-Дуванског комбината

0
ПОДИЈЕЛИ
фото: Bankar.me

Багери и камиони компаније Зетаградња, власника Благоте Радовића, данас су почели са рушењем зграда некадашњег подгоричког гиганта-Дуванског комбината, на чијем плацу би требало да никну зграде.

Радовићу је, подсјећамо, одобрено уклањање, односно рушење постојећих објеката у кругу Дуванског комбината у Подгорици, у првом реду управне зграде ДКП-а у стечају, како би та компанија отпочела планирану фазну изградњу стамбено-пословног комплекса са подземном гаражом.

То рјешење донио је Секретаријат за планирање и уређење простора и заштиту животне средине Главног града, 25. фебруара 2016. године.

Подсјећамо, имовина ДКП-а у стечају продата је 2010. године фирми Зетаградња за укупно 13,216 милиона еура што је упола мање од износа на који је ДКП био процијењен.

Купопродајна цијена је додатно истањена купопродајним уговором и анексима по којима је ДКП преузео обавезу да купцу плаћа годишњу камату на кредит од осам одсто годишње, признао трошкове рушења купљених објеката у износу од седам милиона, као и плаћање пенала у износу од 98.000 еура мјесечно, односно 1,17 милиона годишње, за то што фабрички погони нијесу измјештени

Тако је Зетаградња за 42.656 квадрата земљишта и 20.295 квадрата пословног простора ДКП-а, од укупне купопродајне цијене платила 7,3 милиона, јер је ослобођена плаћања износа од 5,9 милиона због кашњења са преузимањем некретнина, камата на раније уплаћени износ и трошкова рушења.

Наиме, према основном уговору продавац, односно држава признала је Зетаградњи трошкове који настану исплатом прве и осталих рата прије примопредаје некретнина од осам одсто годишње на кредит те компаније код пословне банке.

Према обрачуну овлашћеног ревизора, та обавеза је износила 2,63 милиона еура, за колико је умањен износ који Зетаградња треба да плати.

Другим анексом уговора ДКП се обавезао да је за сваки мјесец закашњења са примопредајом непокретности након истека рока од 1. марта 2013.

Зетаградњи за накнаду штете и изгубљену добит дужан мјесечно 98.000, а та штета је трајала до 30. априла 2015. и износила је 2,55 милиона, док су трошкови рушења износили 700.000 еура.

Након обрачуна, Зетаградња је исплатила посљедњу рату за куповину имовине ДКП-а у износу од 98,3 хиљаде еура.

Стечајни поступак над ДКП-ом је покренут 25. маја 2010. на приједлог Електропривреде, због дуга за струју од 98.000 еура, с тим што је ДКП као стечајни дужник благовремено поднио суду изјаву о намјери реорганизације у току трајања стечајног поступка.

У међувремену, ДКП је ликвидиран и формирана је фирма под називом Нови дувански комбинат.

Представници Владе, главног града и арапске компаније БМЈ Индустриес су 15. фебруара прошле године потписали уговор о управљању Новим дуванским комбинатом.

Уласком у овај аранжман, инвеститор се обавезао да уложи укупно 20 милиона еура-два за обртна средства и 18 за изградњу новог објекта у року од једне године.

У међувремену ће преузети управљање Новим дуванским комбинатом у објектима старог, банкротираног Дуванског комбината Подгорица и репарирати постојеће машине и опрему.

Влада је, иначе, јуче дала сагласност да се оснује слободна зона “Нови дувански комбинат НДК” у Подгорици на површини од 30.229 метара квадратних. Зона се односи на простор на којем је арапска компанија БМЈ Индустриес према уговору са Владом гради нову фабрику дувана, а давање статуса том простору слободном зоном значи да на њој неће важити одређени порези и акцизе.

Извор: CDM

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here