Насловна Политика Румунски премијер оптужен за корупцију

Румунски премијер оптужен за корупцију

0
ПОДИЈЕЛИ

Румунски премијер Виктор Понта оптужен је за проневеру, утају пореза и прања новца пре него што је постао председник владе. Део његове имовине је заплењен до исхода процеса и данас је саслушан, саопштило је румунско тужилаштво.

viktor ponta

Румунски Национални антикорупцијски директорат покренуо је истрагу против премијера у јуну за злопотребе које датирају за период од 2007—2011, пре него што је постао премијер годину дана касније.

После изласка са саслушања Понта је изјавио да је тужилац у случају навео да је он био укључен у израду финансијско-рачуноводствене експертизе, која ће бити завршена у августу, јавила је румунска новинска агенција „Ађерпрес“.

Понта је јуче рекао да подноси оставку на место лидера Социјалдемократске партије, док се бори против оптужби за корупцију, али и да ће остати премијер Румуније.

Румунски премијер је навео да су тврдње за проневеру, прање новца и пореске утаје, које датирају из периода пре него што је постао премијер, политички мотивисане и негирао је да је било било какве злоупотребе, наводи Ројтерс.

АФП додаје да одвојено румунски тужиоци сумњиче премијера за сукоб интереса на месту председника владе, али је истрага осујећена у парламенту, где Понта има „сигурну већину“ и пошто је прошлог месеца одбијен захтев тужилаштва да му се укине имунитет од кривичног гоњења.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here