Насловна Издвојено Рудовић Радоњићу: Вријеме је да искорачимо из 20. вијека

Рудовић Радоњићу: Вријеме је да искорачимо из 20. вијека

22
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Неђељко Рудовић, потпредсједник Грађанског покрета УРА

У врло коректном тону, у поређењу са неким функционерима ДФ-а и анонимним коментаторима на вашем порталу, г. Лука Радоњић поставио ми је 7 питања. Уважавајући тај начин комуникације одговорићу врло радо г. Радоњићу. Нека ми не замјери што ћу то урадити нешто другачије од очекиваног и само подсјетити и г. Радоњића и црногорску јавност на оно на што годинама указујем, а што се, између осталог, налази у мојој колумни из јануара 2017. и у мом говору на скупу Црногорског покрета у мају 2017.

Зашто је Црна Гора ту гдје је? Због оних на власти који, умјесто да они служе Црној Гори, хоће да Црна Гора служи њима и њиховим рачунима у Швајцарској, њиховим лажним бизнисменима и инвеститорима,
разбојницима и зеленашима. Али и због неких из опозиције који се залажу за промјене на концепту национализма и клерикализма, најављујући нову еру мрака, помјерања граница, конфликата, тензија, страха…  Први нас варају да ће Црна Гора без њих пропасти, а други им помажу у тој обмани повратком на позиције из 90-тих, које изазивају страх од нових турбуленција, враћајући нас у доба суверениста и униониста и ширећи пријетње независности Црне Горе. Тако поклањају адут олигархији која је узурпирала власт послије 16. октобра 2016. допуштајући им да остају у сједлу “бранећи тековине 21. маја”. Они што су фактичким увођењем ванредног стања на дан избора и бескрупулозном куповином гласова фризирали вољу грађана и који се годинама ругају Уставу, свим законима и здравом разуму, умјесто да буду сатјерани у мишју рупу, добијају разорно оружје од оних што тврде да су једини прави противници режима“.

Надам се, г. Радоњићу, да сам био јасан. Тежити промјенама на боље, а игнорисати да једна опозициона групација својом промашеном политиком даје вјештачко дисање штеточинама које су узурпирале власт није могуће.

У истој колумни сам понудио рјешење: „… Гдје је онда тачка сусрета црногорске грађанске опозиције и ДФ-а, пошто и једни и други као приоритет виде смјену узурпатора власти који су фактички државу претворили у свог роба и учинили безнадежним све оне који желе сигурност, перспективу, посао, правду и достојанство?

Та магична тачка је управо у излажењу у сусрет ургентним проблемима земље и потребама грађана. То, с друге стране, значи у политичком програму замрзавање свих тема које дијеле Црну Гору – језик, нација, црква, писмо, црногорство, српство, бошњаштво, Подгоричка скупштина, Божићни устанак, партизани, четници и зеленаши… У првом и једином плану опозиционе сарадње могу бити теме од којих заиста зависи опстанак Црне Горе – квалитет живота, безбједност, стандард, стање у здравству и школству, развој економије и стварање радних мјеста, паметно газдовање ресурсима, ефикасна администрација, професионална полиција. Зар је тешко дефинисати приоритете опозиционе владе, утврдити план економског развоја, а кренути од запљене незаконито стечене имовине, сасијецања корупције, разбијања криминалних кланова, чишћења државног апарата од уплива мафије? На тај начин се прескачу двије наизглед непремостиве препреке – отварају се врата опозиционој сарадњи, односно сигурној промјени власти јер се не доводи у питање државна независност Црне Горе и коначно неко почиње да рјешава горуће проблеме. А смисао политике је да рјешава проблеме, зар не?“.

Мислим да би свим добронамјерним подржаваоцима ДФ-а биле занимљиве и још ових пар реченица: „Данас, док је Црна Гора у канџама клике на власти, пријети нам дуготрајно мрцварење и колапс политичког и
економско-финансијског система. Умјесто међусобног разумијевања, полазећи од спознаје да немамо резервну државу до Црне Горе, неистомишљеници би да једни другима наметну своју идеологију и прогласе је једино исправном. Зато нам треба нова идеологија. Када у Црној Гори будемо мијењали власт на изборима, мислили и говорили слободно, обезбиједили пристојан животни стандард, осјећали се сигурно и видјели перспективу, можемо одмрзнути оне старе у неком сасвим другом амбијенту. Питање је само имамо ли ми скопости да коначно искорачимо из 20-ог вијека? Имамо, само за почетак треба да је откријемо у себи“.

Да не бих претјерао, дајем само један мали исјечак из мог обраћања на скупу Црногорског покрета због којег сам био мета напада ликова који, као и многи анонимни коментатори и неки функционери ДФ-а не виде даље од свог носа. Или, једноставно, не желе да виде јер је много лакше бавити се политиком тако што ћете распиривати мржњу.

Деспотска власт је највећа пријетња Црној Гори и њеној државности

Деспотска власт, а свака која је спремна на све да би остала власт је деспотска, највећа је пријетња Црној Гори, нарочито ако је она промотер црногорског идентитета. Зашто? Зато што таква власт нужно
рађа отпор и инат, а код доброг дијела грађана Црне Горе и отпор према свему црногорском. Хомогенизује оне који оспоравају црногорску самобитност, а онима који су чиста срца и без примисли о некој личној користи изгласали обнову независности на добром путу је да је огади. Да би његовање црногорског идентитета имало смисла и ефекта, Црна Гора мора постати земља слободе, закона и правде. Само таква Црна Гора може бити вјечна јер је грађани само тада могу доживљавати као своју. Да би била таква требају јој демократске промјене и другачији карактер власти. У супротном, свако потенцирање црногорског идентитета, цркве, језика, културно-историјског насљеђа доживљаваће се као наметање.  Као само још један од видова насиља. А то ће рађати додатни отпор, што значи да ће бити контрапродуктивно. Оваква власт је, ако смо искрени макар према себи, понизила Црну Гору јер Црна Гора није заслужила да почива на насиљу и куповини„.

22 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Bravo Rudoviću , izvrsna analiza stanja , ali uzaludno jer je ovijema miliji spomenik ubici nejači Pavlu Đurišiću no da se pozlati sva Crna Gora , oni bi najradiji bili da je uopšte nema no da je region velje Srbije .

  • 0
   0

   Празноглави Масја, ти никоме ниси од користи. Какав би став имао Рудовић да се на демократским изборима, референдумима у демократским условима изгласа супротно његовом ставу по било ком питању, па и питању заједничке државе? Докле ће он и слични да умишљају да су браниоци нације и државе. Зар не види да су Срби прихватили да живе као лојални грађани у држави у којој су и референдум и избори покрадени, у којој су, веома конкретно, дискримисани и у којој нема демократије. Па не може им нико одузети основно право да друкчије мисле, желе и како виде бољу Црну Гору. То је његова највећа слабост, а то није вриједност савременог човјека, тако да је он, по томе, више у 20. вијеку од осталих.

   • 0
    0

    Čovjek je tražio da je nezavisnost neupitna i ništa više , ali je očigledno upitna kod vas srba koji još uvijek sanjate velju Srbiju , zato ga nećete vladati nikada .

    • 0
     0

     Budalo tupoglava, ti koji nisi nezavisan ni u svom tijelu nasao se da lupetas o nezavisnosti. Od tupoglavaca koji prodadose slobodu, nasledje i imovinu ocekivati suzivot je najgluplje trosenje vremena. Albanci ce se u pogodnom trenutku otcijepiti. Srbi treba takodje da rade na tome, jer je grehota sa ovim sto kradu, unistavaju i ne znaju sto su, dangubiti.Pa neka oni budu nezavisne marionete, sto su vec danas

 2. 0
  0

  Рудовићу легендо,промјена власти захтијева и промјене на терену!А грађанска опозиција оће промјене у којима опет нема мјеста за Србе.Ви бисте хтјели да вас Срби подржавају али да се живи не смију чут.И ви говорите о неком нашем национализму.Па ви сте националиста већи од свих,оћете да угушите Србску нацију да бисте вашу лажну монтенегринску уздигли и још зато тражите Србску подршку.Епа неће да може!

 3. 0
  0

  Da sam ja Luka Radonjić odgovorio bih sledeće:
  1. Rudoviću, dok su se udarali temelji pokradenom referendumu na kome će se izglasati nezavisnost, ti si bio glavni urednik novine „Vijesti“, koja je bila glavni promoter te krađe. Uostalom, šef režima Đukanović javno je iznio informaciju da je dao 1000.000 DEM za osnivanje „Vijesti“ koje si uređivao. Zajeno ste ruku pod ruku udarali temelje za referendumsku krađu.
  2. Koristeći bliskost sa mafijaškim režimom, rukovodstvo „Vijesti“ se enormno obogatilo. Vlasnik „Vijesti“ Perović, do te je mjere uvećao svoje bogatstvo da je uzdigao svoju porodicu do titule „Druga familija“, što znači prvi do „Prve familije Đukanović“. Štaviše, „Druga familija“ je bila pionir u guljenju kože građanima u odnosu na „Prvu familiju“, koja je neke metode morala pokrasti od „Druge familije“. Kao što je na primjer bankarstvo. CKB je bila u vlasništvu „Druge familije“ tj.vašeg šefa Perovića.
  3. Pljačka građana na berzi, je još jedna tekovina vaše uređivačke politike. Medijskim spinom informacijama sa berze, vaši su se šefovi i urednici neviđeno obogatili. Kako je išla pljačka na berzi ? Na primjer ovako: Vaši šefovi pokupuju po cijeni 10 centi po akciji-akcije kompanije „Izbor“ iz Bara. „Preko novinara iz „Ekonomske rubrike“ (najčešće je to bio novinar M.M.) pustite vijest sjutradan na naslovnoj strani kako je kompanija „Izbor“ vlasništvo Veselina Barovića i kako će on u nju da uloži milione eura. Na taj način povećate cijenu akcija i do 20 puta. Tako akciju koju ste platili 10 centi narednih dana prodate za 2 eura. Naravno ulaganja tvojih šefova su bila enormna. Tako su na uloženih 200.000 evra zarađivali 2000.000 eura. Da su ovo uradili u SAD u koju se kunu tvoja URA ili tvoji urednici, bili bi pohapšeni u roku od 24 sata, a njihov rad zabranjen.
  3. Glavni ideoolog tvoje stranke je Žarko Rakčević. Potpredsjednik Đukanovićeve vlade koji je sa te pozicije vratio sebi zemljište koje mu je oduzeto nakon rata. I tu ne bi bilo ništa sporno. Legitimno je na sve načine vratiti otetu đedovinu. Da nije jedne sitnice. Njegovom đedu je imovina bila plaćena. I to dobro plaćena. No, on je nakon toga prešao u privatnike, postao jedan od bogataša koji je svojim parama izfinansirao i pomagao prokletoga raspopa Miraša Dedeića. Za pravoslavne vjernike bez obzira kako se nacionalno izjašnjavali ovo je neoprostivo. Da li i za tebe Rudoviću. Ti si pravnik. Valjda.
  4. Adnan Čirgić je u Osijeku, odbaranio svoj rad „Govor podgoričkih Muslimana“. Za to je dobio titulu prvog doktora tzv. crnogorskog jezika. To ste proglasili jezikom pa to namećete i našoj djeci. Rudoviću, ja znam da je Vuk Karadžić iz Crne Gore, da je za osnovu srpskog jezika uzeo istočno-hercegovački dijalekat, dakle Drobnjak itd. koji je u Crnoj Gori, i meni „Govor podgoričkih muslimana“ ne može biti jezik. Tebi sa Cetinja, na kome je uklonjen naziv ul. Vuka Karadžića, što su tvoje novine podržale, možda može. Ali meni i mojoj djeci ne može. Nikada Rudoviću.
  5. Tvoja je partija Rudoviću tvorac jedne ludosti koja kod mene pored gađenja izaziva i bijes: „Svi izbori u Crnoj Gori od 1990 do danas su pokradeni, osim referenduma 21.05. 2006.g“. Rudoviću, za ovo sve vas, iz URE, skupa sa „Vijestima“, „Monitorom“ i onima koji sarađuju sa vama nabijem na kurac. Ološu ustaški. Pestoskupljevino fukarska. Imamo „Bijelu knjigu o referendumu“ u kojoj je taksativno pobrojan svaki prekršaj, svaka krađa. U medijskom dijelu tvoje „Vijesti“ su nosilac favorizacije „neovisnosti“.
  Dakle Rudoviću tražiš od mene da u 21vijek uđem tako što ću prihvatiti sistem vrijednosti koji si ti godinama afirmisao preko „VIjestim“ da prihvatim:
  – Da je normalno da se odreknem svoje pravoslavne vjere;
  – Da prihvatim pljačku građana, zato što su Rakčević i Miško Perović bogateći se protivzakonito sa ekipom manje kršili zakon od Đukanovićeve ekipe;
  – Da prihvatim čirgilicu kao svoje pismo;
  – Da podržim crkvene raskolnike;
  – Da prihvatim činjenicu da mi je NATO veći prijatelj od Rusije;
  – Da prihvatim da su svi izbori do 2017g. pokradeni a da je samo referendum iz 2006.g. pošten;
  Neće moći Rudoviću. Ti cviliš i zoveš na jedinstvo zato što vidiš da se ovo sranje od države urušava. Što je neodrživo. Tu ti trebaju saveznici. Da spasavaš brod koji ide u pičku materinu. A znaš li šta postižeš sa ovim uslovima. Da u odnosu na vas ustaše, DPS izgleda kao vojska spasa. Jer vi ste ološ koja želi da okonča ono što je ova mafijaška kamarila. DA U POTPUNOSTI ZBRIŠETE SRPSKI IDENTITET IZ CRNE GORE. Onaj ko ode sa vama gori je od vas. “

  Odprilike bih ja ovako odgovorio ali nisam Radonjić pa ne mogu. On je u DF-u koji je u koaliciji sa Medojevićem koji je izglasao Ustav na koji se Rudović poziva. Takođe DF je u koaliciji sa Rudovićem u Kotoru, H. Novom.

 4. 0
  0

  E moj Rudovicu kako prodju Srbi kad se uhvate sa vama Montenegrinima najbolje pokazuje slucaj Danilovic.kad se ptesvukao i namirisao i postao Srbin po vasim mjerilima bio vam je odlican mislili ste da ce te na nasim glasovima osvojiti vlast.Pa kad vam se to izjalovilo toliko ste ga popisali da je nama ostalim srbima koje je prodao za saku popularnosti u vasim sovinistickim Vijestima bilo zao .Komnenic u svojoj prljavoj burlesci koju zovete politicka emisija samo sto mu nije usi izvukao.Prema crnogorcu Lekicu se nije tako ponasao.U vasim Vijestima stbin ne bi mogao ni citulju objaviti.Eto u tom vasem Kulturnom dodatkukojeg uredjuje Brkovic koji neptestalno vrsi plagijat nad srpskim pjesnikom Becirom Vukovicem evo primjera Becir ima knjigu Igraliste i drugu knjigu Crna unetnost a Brkovic iskovao naslov Crno igraliste. Eto takav Balsa uredjuje kulturu u Vasim Vjestima u kojem nema mjesta eto recimo Vukovicu zato sto je Srbin. I sad ti pravis tu nekakve tvoje price o srbima koji pomazu dps i o liderima Srba koje progone kao zvjerke.ljepse ti je da zalaufis i boris se protiv vlasti a ne protiv Srba. Toliko i ne misli da je srpski narod glup i ne vidi u kom grmu lezi zec

 5. 0
  0

  Rudovicu procitan si isto kao i prevaranti Becic Krivokapic i ovaj novi Jokovic koji kaze da nece saradjivati sa nacionalistima tj sa DF .Mislite i posle MILA isto stanje pa zajebali ste se.

 6. 0
  0

  Odje fali cuveni komentar
  SRBI, SVOGA SE POSLA
  sve sto trazimo je legitimno legalno i u skladu sa zakonom
  Ako se ne saberemo na jedno gumno slozno i bracki djavo ce nam ga loknut
  Svoje skole svoje vrtice svoje kulturne i radne zadruge
  Dok god nas ima u uri demokratama demosu mrka kapa
  Nasusna je potreba da imamo ozbiljnu srbsku stranku
  O postojecim ne treba trositi rijeci jer djela tj nedjela govore sve kao i stanje u kom se srbi nalaze

 7. 0
  0

  Rdoniu evo ti odgovor spustavah se jednom ja uz vase uze umalo se uze ne pretrze od tada smo veci prijatelji moj rudoni valjda su se opametili srbi a poruka srbi za srbe a vi dukljani zajedno od vas necemo pomoc no spasavajte vi vas konjec

 8. 0
  0

  Rudovicu, nesumnjivo ti ne nedostaje inteligencije ali:
  Zar nebi DF nakon izbora da nije bilo „udara “ bio numero uno?
  Zar niste vi (tzv „građanski“) čitavo vrijeme ćutali i plašili se saradnje sa DF-om?
  Zar nije licemjerno danas se pozivati na 90′ te – dokad više?

  Daj samo malo budite iskreniji i skupa sa DF om zavrsite stvar.
  Izgleda da bi (ti Rudovicu) lakse podnio da ostane DPS na vlasti nego da tu istu vlast dijelis sa DF-om.

 9. 0
  0

  E moj Rudovicu ,kome ti pricas ?Procitajte komentare I shvatite zasto Milo vlada pola vijeka.Ludji ste vi Sto srblje zovete u saradnju ,Oni to ne mogu ,moraju da mrze sve ostale ,jer ne bi postojali.To je bit njihova ,mrznja ,nipodastavanje razlicitosti,Strah od nepoznatog.Kompleksi vuceni od Kosova pa na ovamo,poraz od Turaka pretvorio u pobjedu, junacko bjezanje kroz sve ratove opjevano u desetercu.Mitovi I lazi.Proglasavanje zlocinca herojem.Cetrdeset godina Milo Djukani kara Karadag ,samo zbog Srbstva ,izmisljene kategorije koju ne poznaje nijedan narod,russtvo,njemstvo…I jos ce jer je vidio ovce za sisanje.Povremeno ih finansira da ne bi pali, SrBska Kuca,mediji,SrBska televizija ,Matica..I ,tako kad panu ,on inekciju finansijsku,da odrzi sebe ,jer zna da Crna Gora nece biti obala srBskog mora,Ali Im mora dati podsticaj da sanjaju.Pa tako ,polako dok se promjene okolnosti u svijetu,dok predju na njiovu stranu, .E,moj Rudovicu ,ako ne vidis da Djukanija drze Srbi to si Jos veca budala od njih..No ,eto..

 10. 0
  0

  Ovcce budite se ne lupetaj Srba ima trecina a ostalo ste vi sa koalicionim pattnerima.I jedno jevsigurno Jedino se Srbi nisu prodali DPS u a vi ostali pogledajte se u ogledalo. Nisu vam Srbi krivi zbog slike koju ce te vidjeti :vase slike koja nije nimalo lijepa..

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here