Насловна Политика Рудовић: Они који су заказали да одговарају – Мулић да поднесе оставку

Рудовић: Они који су заказали да одговарају – Мулић да поднесе оставку

0
ПОДИЈЕЛИ

Потпредсједник Грађанског покрета УРА, Неђељко Рудовић, оцијенио је неприхватљивим несналажење Директората за ванредне ситуације МУП-а приликом пожара у Боки. Он је скренуо пажњу на индолентан и немаран однос који је демонстриран у ванредној ситуацији и који је примјер јавашлука у државном апарату и, нажалост, најбољи показатељ колико скупо Црну Гору кошта политика која на најодговорније државне функције поставља особе недорасле захтјевима пред којима се налазе.

„Колика је важност ефикасно организованог, утренираног и добро опремљеног система цивилне заштите за сигурност грађана, безбједност и економију једне земље сувишно је образлагати. Зато позивамо да се у нашој земљи коначно почне примјењивати систем одговорности и да директор Директората за ванредне ситуације Мирсад Мулић поднесе оставку. Конкретно, он је тек послије три дана, након што су локалне Службе заштите и добровољни ватрогасци доведени до ивице слома и пожари измакли контроли, активирао ‘систем’ државне помоћи и довео ватрогасне јединице са сјевера Црне Горе. Иако је ватра гутала све пред собом, у првим данима уопште нијесу дејствовала два преостала исправна противпожарна авиона типа ‘Air Tractor’,“ истакао је Рудовић.

Он је као други разлог навео то што су Влада и одговорне службе у систему заштите и спашавања тражили међународну помоћ тек пошто су тројица градоначелника јавним апелом указали на недовољно ангажовање капацитета МУП-а (Авиохеликоптерске јединице) у гашењу пожара и захтијевали да Влада тражи међународну помоћ. Рудовић је истакао и да је „Директорат за ванредне ситације одавно требао да организује јединице цивилне заштите које би се ангажовале у оваквим приликама, а да на том плану ништа није урадио“.

„Закон о заштити и спасавању раздваја ингеренције државе и општина у ванредним ситуацијама, али нијесу општине те које треба да обезбиједе авионе и хеликоптере за гашење пожара. За износ који држава да плаћа брату предсједника ДПС-а могу се купити 4 Ер трактора (Air Tractor). За 132 милиона евра гаранција за КАП могла су бити купљена 4 канадера са свим резервним дјеловима и обуком посаде и механичара. Гдје су нам резерве противпожарне опреме и возила за управо овакве ванредне ситуације? Да ли је тачно да су оставили државу усред љетње пожарне сезоне са само једним исправним противпожарним авионом Ер трактор, пошто је други био привремено ван употребе због судара са птицом, док Дромадер оштећен у принудном слијетању још није поправљен?,“ упитао је Рудовић.

Рудовић тврди да директор Директората за ванредне ситуације треба да поднесе оставку и зато што је државу оставио на само три пилота обучена и спремна да лете Ер трактором, умјесто да на вријеме запосле и обуче додатни број пилота који би омогућавао да авиони, са смјеном посаде, дуже дјелују на пожариштима. Позвао је и на одговорност за неопростиве грешке и пропусте у претходном периоду.

„Позивамо МУП да кажу да ли су са исправног Ер Трактора, који је преостао након удеса, скинули пловке за слијетање авиона на воду и систем који му омогућава да док глисира, напуни танкове водом за гашење, што је неупоредиво брже и ефикасније него да слијеће на аеродром и тамо се пуни са хидранта или ватрогасне цистерне? Да ли су тако Црну Гору лишили хидроавиона и да ли је у међувремену набављени нови Ер трактор поручен у варијанти са класичним стајним трапом са точковима, чиме су се одрекли најефикаснијег и најјефтинијег гашења пожара хидроавионом?,“ упитао је Рудовић.

Рудовић истиче да је аматеризам који карактерише понашање државне службе за ванредне ситуације аларм који позива на хитно дјеловање и коначно обраћање пажње на важност стварања уходаног и дјелотворног система цивилне заштите. Како Рудовић каже, у супротном, сигурност грађана биће и даље у рукама партијских војника којима су дали да се играју државним службама.

„Поразна чињеница да се разни директори директората, управа, завода, агенција и јавних предузећа, умјесто снажењем институције коју воде, баве списковима гласача и рејтингом ДПС-а, да рачуне подносе врху ДПС-а, а не јавности, што доводи у опасност елементарно функционисање државе и директно угрожава грађане. Посљедице се већ годинама јасно виде када су у питању, рецимо, систем здравствене заштите и високог образовања. Што се тиче реакције државе у ванредним ситуацијама не смијемо ни да замислимо како би се надлежни снашли у ситуацијама само мало комплекснијим него што је била она која је Луштицу претворила у згариште“, истакао је Рудовић.

Рудовић је у име Грађанског покрета УРА изразио захвалност на пожртвовању и храбрости коју су показали чланови служби заштите и спашавање и свим грађанима који су се лично ангажовали на гашењу пожара.

„Да се не би понављале овакве кардиналне грешке УРА апелује да се преиспита линија одговорности и комуникације између општинских Служби заштите и руководства локалних самоуправа, те локалних самоуправа и МУП-а. Молимо и да се уради анализа дјеловања од првог до последњег пожара ради отклањања пропуста у организационом и техничком смислу“, закључио је Рудовић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here