Насловна Политика Рудовић Мулићу: ЦГ не може бити безбједна ако је чувају људи попут...

Рудовић Мулићу: ЦГ не може бити безбједна ако је чувају људи попут Вас

0
ПОДИЈЕЛИ

На моје тврдње да, због неприхватљивог несналажења Директората за ванредне ситуације МУП-а приликом пожара у Боки, његов директор Мирсад Мулић треба да поднесе оставку – одговорио је ДПС активиста Мирсад Мулић. Позвао сам да се у овој земљи коначно почне примјењивати систем одговорности за неопростиве пропусте, али господин Мулић није пронашао доказе и чињенице, док је све то, по њему, политиканство, док сам се ја чак усудио да подривам државне органе. Овај посвећени директор Директората ипак је успио да буде и помало креативан, па се дао у упоређивање моје новинарске и политичке каријере, чиме је сам доказао макар једну изнешену тезу – он је прије свега активиста ДПС-а, па тек онда чувени и непогрешиви директор Директората за ванредне ситуације, указао је потпредсједник Грађанског покрета УРА Неђељко Рудовић.

Он је јуче оптужио челнике Директората за ванредне ситуације да нису пружили одговарајућу реакцију приликом бројних пожара који су захватили Црну Гору, на шта је директор тог Директората Мирсад Мулић казао да је „ријеч о политиканству“, те да не постоје „било какви докази да Директорат није био на висини задатка“.

Рудовић позива да се вратимо чињеницама „због којих би било лијепо, а према јавности одговорно, да господин Мулић замоли своје шефове из партије да му нађу други посао на којем макар неће правити штету“.

„Прво, да ли је Луштица опустошена пожарима или није? Уколико Мулић мисли да није, постоје снимци који кажу супротно. Да ли је то могло да се спријечи? Зашто је тек послије три дана, након што су локалне Службе заштите и добровољни ватрогасци доведени до ивице слома и пожари измакли контроли, активирао ‘систем’ државне помоћи и довео ватрогасне јединице са сјевера Црне Горе. Иако је ватра гутала све пред собом у првим данима уопште нијесу дејствовала два преостала исправна противпожарна авиона типа „Air Tractor“. Да ли је то тачно, господине Мулићу? Да ли је тачно да сте се сјетили да, пошто већ нијесте обезбиједили опрему за црногорске јединице заштите и спасавања да саме рјешвају проблем, позовете међународну помоћ тек пошто су три предсједника Општина јавним апелом указали на недовољно ангажовање капацитета МУП-а (Авиохеликоптерске јединице) у гашењу пожара и захтијевали да Влада тражи међународну помоћ,“ подсјетио је Рудовић.

Он је упитао гдје су нам резерве противпожарне опреме и возила за управо овакве ванредне ситуације, те „да ли сте оставили државу у периоду пожарне сезоне са само једним исправним противпожарним авионом „Ер трактор“?

„Зашто имамо само мањак пилота обучених да лете „Ер трактором“? Како сте дошли на идеју да са исправног „Ер трактора“, који је преостао након удеса, скинете пловке за слијетање авиона на воду, чиме сте Црну Гору лишили хидроавиона? Зашто сте у међувремену набављени нови „Ер трактор“ поручили са класичним стајним трапом са точковима и одрекли се најефикаснијег и најјефтинијег гашења пожара хидроавионом? Најзад, да ли је тачно да је анализа Сектора за ванредне ситуације и цивилну безбједност 2012. показала да Црној Гори треба 2000 припадника јединица цивилне заштите? Шта сте урадили за четири године да попуните те јединице, да их опремите, утренирате…? А да, припремили сте закон и од 1. јула 2017. ‘створена је квалитетнија нормативна основа за формирање јединица цивилне заштите, за чије организовање је потребно да се створи низ предуслова у будућем времену’. Честитам на агилности, али ипак морам да питам – како је онда током 2009. године извршен одабир 400 припадника Цивилне заштите са којима су закључени једногодишњи уговори. Прије осам година смо имали 400, а сада ниједног припадника цивилне заштите“, указао је Рудовић.

Он је поручио Мулићу да уколико га занима још чињеница, стоји на располагању, истичући да су он и бројни грађани дебело забринути за државу док год је буду чували такви као Мулић, јер „такав аматеризам доброг дијела државних служби, Црну Гору већ одавно скупо да кошта“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here