Насловна Друштво Рожаје: Експлозивом на судију

Рожаје: Експлозивом на судију

0
ПОДИЈЕЛИ

Удружење судија Црне Горе осудио је напад на имовину судије Зекића, наводећи да је тиме „озбиљно угрожена како лична безбједност судије Зекића, тако и безбједност његове породице, и начињен озбиљан атак на свеукупну судијску професију“

zapaljen automobil

Аутомобил „ауди А3“ судије Милосава Зекића у потпуности је уништен 15 минута након поноћи. Тада су, засад непознати нападачи, бацили експлозивну направу у Зекићеву гаражу.

Возило и гаража, која се налази 50 метара од куће у приградском насељу Скерепача, код Рожаја, потпуности су изгорјели.

Полиција обезбјеђује лице мјеста, а увиђај ће бити обављен данас.

Зекић је јуче судио на суђењу Арбену Јакупију (29) и Кемалу Мурићу (30).

Јакупи је кажњен јуче са 800 еура, а Мурић условно 60 дана затвора за годину, због кривичног дјела повреда слободе исповједања вјере и вршења вјерских обреда. За исто кривично дјело оптужбе је ослобођен Енес Фаља (50) због недостатка доказа.

Оптужним предлогом основног државног тужиоца Хајрана Калача Јакупију је на терет стављено да је 26. септембра прошле године у џамији Султан Мурат Други, током џума намаза (централне молитве), изговорио „хафиз (Абдурахман Кујевић) је понос Рожаја и Санџака“, док су Мурић и Фаља узвикивали „текбир, Алаху екбер.“

Њих тројица су, стоји у оптужници, потом, галамећи и прескачући вјернике који су сједили, напустили џамију. У изрицању казне судија Милосав Зекић је имао у виду да Јакупи већ има брисану условну осуду, док Мурић није био кажњаван.

Напад на судску професију

„Сви грађани и грађанке морају уживати адекватну заштиту и гаранцију безбједности, а нарочито уколико се баве професијом која може, због своје природе, досвести њихову безбједност у питање. Такав је случај са судијском професијом, јер смо као лица која се баве спровођењем закона и правде често изложени негативним реакцијама од стране незадовољних странака у поступцима. Посебно је забрињаваћује то што ово није први случај напада на судије, те стога још једном апелујемо на надлежне органе да што хитније почну са предузимањем мјера које би спријечиле оваква непримјерена реаговања на резултате рада судија“, наводи се у саопштењу које потписује предсједница Хуснија Симоновић.

Удружење судија наводи да „евентуално незадовољство судским одлукама никако не може бити исказивано пријетњама или нападима“.

„Постоје правно уобличени механизми, који су демократски стандард и правна тековина, и путем којих се може тражити остваривање и заштита права, уколико су иста повријеђена. Напад експлозивном направом на имовину судије, у овом случају колеге Зекића, није ништа друго до кукавички и нецивилизован чин, који не приличи ни једном грађанину модерне и демократске земље“, казала је Симоновић.

Према њеним ријечима, треба обратити пажњу на то да се напади на вршиоце судијског позива могу веома негативно одразити на њихов рад и угрозити ауторитет и судија и судова.

„Једини допринос такве праксе би био стварање још негативније слике о црногорском правосуђу, од чега корист не могу имати ни судије, нити грађани, а коначно ни држава“, навела је она.

Удружење судија Црне Горе ће, како је саопштено, темељно испратити даљи ток овог догађаја и благовремено реаговати уколико за тим буде потребе, у оквиру својих Статутарних овлашћења. Осим тога, наставиће са активностима које подразумијевају сузбијање оваквих догађаја, унапрјеђење заштите безбједности, части и угледа носилаца судијске функције и промоцију правде као вриједности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here