Насловна Друштво Ровчанин: Загађење у Пљевљима неподношљиво, потребне хитне мјере

Ровчанин: Загађење у Пљевљима неподношљиво, потребне хитне мјере

0
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Никола Ровчанин

На наредној сједници у току расправе о Буџету за 2017. годину предложићу Закључак о покретању процедуре за утврђивање накнаде за заштиту и унапређивање животне средине.

Крајњи циљ ове иницијативе биће доношење одлуке на основу овлашћења из члана 79 Закона о животној средини, на основу које би се прикупили милионски износи за локални буџет и иста средства употребила за унапређење животне средине.

zakljucak

Овај предлог уследио након што је нови Закон о животној средини омогућио јединицама локалне самоуправе да саме уреде у односу на своје специфичности критеријуме, висину и врсту накнада. Ја сам прије двије недеље позвао локалну власт да објасни грађанима зашто већ пети мјесец од стицања законске могућности не покреће процедуру, али одговора у јавности није било. Очигледно је да актуелна власт наставља са анестезирањем тешке еколошке ситуације, пребацивањем пажње јавности на трећеразредне теме. Или је проблем у недостатку храбрости да се супротставе загађивачима, или у недостатку знања.

Није нормално да у згради Општине сједе они који раде за интересе енергетских компанија, а против свог народа. Није нормално да нико из локалне власти не реагује на енормна аерозагађења и ћути на чињеницу да загађивачи плаћају државном, а не локалном буџету. Није нормално успостављено правило, да се Пљевља загађују, а накнаде плаћају Подгорици. Пљевљаци узалуд чекају макар једно правично рјешење за њихов град. Прођоше деценије и генерације, а нико не дочека. Неправда све више узима маха, што је случај и око пуњења државног буџета на плућима грађана Пљеваља. Вријеме је да се успостави правило да загађивач плаћа мјесту у ком загађује.

pljevlja

Имајући у виду да локална администрација нема намјеру да донесе одлуку против загађивача, неопходно је да скупштина усвоји закључак који ће покренути процедуру и обавезати локалну власт да за највише два мјесеца имамо предлог одлуке на скупштинским клупама. У овом поступку је пресудно да Влада Црне Горе да претходну сагласност на методологију коју утврди надлежни секретаријат. У опозиционим редовима већ постоји више модела будуће одлуке.

Очекујем да се овај предлог подржи једногласно, јер се у овом случају гласа између народа и загађивача, између здравља и болести, између будућности и пропасти ове средине. Претходни предсједник општине из редова ДПС-а Филип Вуковић имао је храбрости да наплати таксу од великих загађивача, а остаје да видимо да ли је актуелни предсједник Ђачић спреман на такав искорак у моменту када има чврсту правну позицију и законско утемељење да таква одлука буде стабилна у правном поретку.

Не смијемо заборавити и чињеницу да локална власт није испоштовала обавезу да јавности и скупштини достави извјештај о реализацији прошлогодишњих еколошких закључака који су остали мртво слово на папиру. Вријеме је за хитне и одлучне кораке. Ко то смије да се даље игра са здрављем народа и да прећутно толерише алармантно аерозагађење. Данас готово сваки Пљевљак има у својој ужој и широј породици некога ко је оболио од најтежих болести. Власт не смије више да ћути и толерише чињеницу да ђаци иду у школе у времену када аерозагађење и до десет пута прелази дозвољене границе.

На жалост, локална власт се опредјелила да настави са обманама јавности око другог блока Термоелектране, топлане и топлификације наводећи нереалне рокове за њихову реализацију.

Вјерујем да још има наде за Пљевља и да ће ова одлука показати прави курс успостављања локалпатриотске идеје у интересу осиромашеног пљеваљског народа.

Сјутра је еколошки скуп на Тргу 13.јул и обавеза је свих грађана да првенствено због себе и својих породица подрже ово грађанско окупљање. Да је овој власти искрено стало до нашег народа, сви руководиоци локалних и државних органа позвали би своје запослене на Трг и сви директори школа своје ученике, јер наша плућа не препознају партијске разлике.

pljevlja-sos

Нажалост, представници ДПС-а константно ћуте о загађењу и причу о загађењу стављају раван политичке борбе, као да се ПМ10 честице лијепе само за опозициона плућа.

Функционер и одборник ДФ-а у Пљевљима, Никола Ровчанин

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here