Насловна Политика Само у МНЕ: Мафија убија а министар Пажин пријети новинарима хапшењем

Само у МНЕ: Мафија убија а министар Пажин пријети новинарима хапшењем

7
ПОДИЈЕЛИ

Најављене измјене Кривичног законика, које је иницирао министар правде Зоран Пажин, а којима жели да дисциплинује новинаре и медије, само је још један доказ да је у Црну Гору уведена диктатура.

Предлогом да се новинари казне и до годину дана затвора, ако не пишу о истрагама онако како желе тужилац Миливоје Катнић и Зоран Пажин, потврђује тезу да поменути двојац, по налогу Мила Ђукановића, сјутра може да креира и монтира случај против било кога у Црној Гори и да за то не сноси санкције. Чак напротив – казниће се новинари, који се дрзну да напишу истину, која није по вољи првог човјека режима.

Послије оваквог предлога, сада је ваљда и лаицима јасно, да је Катнићев монтирани „државни удар“ доживио фијаско и да су независни медији и новинари оголили до најситнијих детаља превару коју је спремао тим Мила Ђукановића. Очигледно је да су Катнић и Пажин оваквим предлозима признали пораз у истрази о наводном државном удару, па сада желе да причу скрену у другом правцу и оптуже новинаре, како су их они онемогућили да дођу до њихове „истине“. Режиму и њиховим сателитима и послушницима, у земљи у којој је 60 нерасвијетљених убистава, није проблем мафија, већ новинари и медији, који се својим писањем боре за бољу Црну Гору. Овакви предлози, нажалост, не треба никога да чуде, ако се зна да је на челу Владе, која подржава ове измјене, Душко Марковић, за чијег је мандата на мјесту шефа тајне полиције убијен Душко Јовановић, уредник „Дана“.

Зоран Пажин је предложио да „ко јавно изложи порузи суд или државно тужилаштво“, казниће се новчаном казном или затвором до шест мјесеци.

„Ко прије доношења правоснажне судске одлуке јавном изјавом о поступку који је у току прекрши претпоставку невиности или је јавну изјаву дао у намјери да повриједи независност суда или да утиче на државног тужиоца у обављању његове функције или да на други начин озбиљно омета вођење кривичног поступка, казниће се новчаном казном или затвором до једне године“, наводи се, између осталог, у предлогу министарства правде о измјенама Кривичног законика.

Ћетковић: Одлична полуга за дисциплиновање „непослушних“ ноинара

Предсједник Удружења новинара ЦГ Горан Ћетковић најавио је да ће се УНЦГ огласити поводом најављених Измјена и допуна кривичног законика ЦГ, али тек када се детаљно упозна са текстом предлагача.

goran cetkovic

За сада, како каже, „боде очи“ намјера предлагача да омогући законски оквир у којем ће се новинари кажњавати због „излагања порузи“ суда или државног тужилаштва, као што стоји у предлогу измјене члана 396а.

„У правосудном систему који недвосмислено штити интересе владајуће структуре и селективно примјењује законска решења, ово је одлична полуга да се дисциплинују ‘непослушни’ новинари“, сматра Ћетковић.

Према његовом мишљењу, треба имати у виду оправдану потребу државе и јавности да се уведе одговорност за јавну ријеч, али власт мора кренути од себе.

„Чињеница да су још на власти набоље потврђује да до закона и правде никоме није стало, па ће кажњавање новинара бити само озакоњивање бројних ‘табу-тема’ и јалових истрага гдје се правосуђе упиње да неутралише евидентне трагове криминала и корупције који воде до познатог центра моћи“, казао је Ћетковић за ИН4С.

Живковић: Слободна мисао није устукла ни пред већим изазовима од приватних закона

Послушници Мила Ђукановића, који само формално покривају партијске функције министра правде и специјалног тужиоца, још једном су показали своје Гебелсовско лице – каже за ИН4С овим поводом новинар Дана Дражен Живковић.

zivkovic

Према његовој оцјени, умјесто да ухапсе и процесуирају функционере ДПС-а који су опљачкали Црну Гору, двојац са кормиларом, кренуо је у обрачун са независним новинарима.

„Умјесто да ударе на мафију и њихове егзекуторе који убијају по Црној Гори, Катнић и Пажин, покушавају, да најављеним затворским казнама, дисциплинују новинаре који нијесу по њиховој вољи. Милов двојац, кад већ не смије да удари на Миомира Мугошу, Брана Гвозденовића, Петра Ивановића, Вујицу Лазовића и Ивана Брајовића, жели од независних новинара да направи непријатеље државе које треба хапсити и затварати.“, истиче Живковић, додајући да поменути, сакривени испод кута црногорског диктатора, не смију да виде лоповлук прве фамилије, Лименку, Телеком и да процесуирају првог брата и прву сестру.

Ипак, наглашава да од „ситних чиновника и чауша режима Мила Ђукановића, којима је највећи домет да их шеф помази на неком пријему, ништа не треба да чуди“, јер „у покушају да се додворе првом диктатору Црне Горе, Катнић и Пажин, по узору на намјештени ‘државни удар’, спремају паклени монтирани план, кроз измјене закона, за новинаре, који пишу истину и који разоткривају све намјештаљке прве фамилије и њихових филијала у ДПС-у и АНБ-у“.

„Знајући визионарске идеје овог партијског двојца, очекивати је да у закон убаце Пају и Синђу, који ће свједочити у сваком будућем поступку који се води против новинара, у својству свједока сарадника, јер тим који «побјеђује» не треба мијењати“, каже новинар Дана за ИН4С и уједно предлаже Миливоју и Пажину да о једном трошку, у тај исти закон, убаце да новинари не смију да пишу о лоповлуку прве фамилије, да не смију да вријеђају «пословне партнере» Мила Ђукановића и да мафију убудуће називају инвеститорима који Црној Гори желе бољу и проспиритетну будућност, изграђену новцем од кокаина и шверцованих цигарета.

„И за крај, Миловим малим од палубе, могу да поручим само једну ствар. Нека они наставе, уз талик јуначки, који их полако издаје и напушта, да плаше новинаре, а ми ћемо наставити да откривамо све мафијашке кланове и њихове дилове са ДПС-ом, који су се накотили у заробљеној Црној Гори, захваљујући разним неспособним министрима и тужиоцима. Слободна мисао није устукла ни пред већим изазовима и пријетњама, па нас неће нас заплашити ни приватни закони, фамилије Ђукановић„, закључује Дражен Живковић, новинар Дана.

Росић: Поновно увођење „вербалног деликта“ је наша традиционална покорност

Коментаришући најављене измјене и допуне кривичног закона којим се предвиђа увођење вербалног деликта, писац и замјеник одговорног уредника часописа Недељник, Бранко Росић, за ИН4С је истакао да је ријеч о традиционалној покорности.

rosic

„У земљи и у региону са толиком традицијом аутоцензуре никада није био проблем да се не укине или врати закон о вербалном деликту. Ми имамо традицију покорности и сада делује да смо истрајнији у томе него при крају социјализма“, оцијенио је Росић.

Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика ЦГ

Подсјетимо да је потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин саопштио да би било потребно прецизирати кривично дјело „ометање правде“ и указао притом на писање медија о појединим случајевима. Он је истакао у интервјуу за Побједу да је потребно мијењати ово кривично дјело.

Иако је обавеза императивно дата за све, није прописана санкција за кршење ове норме, што је чини у правном смислу непотпуном. Како инкриминација из члана 396а Кривичног законика, којим се уређује кривично дјело ометање правде, само дјелимично задовољава потребу превенције кршења наведених правила кривичног поступка, потребно је, у циљу јачања правне сигурности, прецизирати биће овог кривичног дјела, које познају и кривичноправни системи узорних западних демократија“, навео је Пажин.

Припремљене измјене изгледају овако:

Члан 396а мијења се и гласи:

“(1) Ко јавно изложи порузи суд или државно тужилаштво,
казниће се новчаном казном или затвором до шест мјесеци.

(2) Ко прије доношења правоснажне судске одлуке јавном изјавом о поступку који је у току прекрши претпоставку невиности или је јавну изјаву дао у намјери да повриједи независност суда или да утичена државног тужиоца у обављању његове функције или да на други начин озбиљно омета вођење кривичног поступка, казниће се новчаном казном или затвором до једне године.

(3) Ко судију, државногтужиоца, адвоката, нотара или јавног извршитеља силом или пријетњом или на други начин озбиљно омета или спријечи у вршењу дужности да донесе или не донесе некуо длуку или да предузме или не предузме одређену радњу, казниће се затвором од шест мјесеци до пет година.

(4) Ко приликом извршења дјела из става 3 овог члана пријети употребом оружја или судији, државном тужиоцу, адвокату, нотару или јавном извршитељу нанесе лаку тјелесну повреду, казниће се затвором од једне до осамгодина.

7 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   O izmjenama zakona će se konsultovati i evropska pravna tijela. Ako oni kažu da je to u redu ostaje vam samo da radite po zakonu ili da se preselite u Rusiju. Tamo će znanje ovakvih “novinara“ još dugo biti na cijeli.

   • 0
    0

    Dobro je Komlene svi znamo da bi ti uveo slobodu medija kao u Saudijskoj Arabiji, ili u Avganistanu, ne moras nam to potvrdjivati svaki put…Znamo da ti ne odgovara otkrivanje istine o tvom ljubljenom Bosu i njegovoj pudli Kolombocu, znamo da istina ponekad i boli…

 1. 0
  0

  Ja imam amandman!
  Ima se dodati u stavu dva : do dvije godine strogog zatvora, uslovno do dvadeset godina teške robije u bukagije, svaki onaj koji bude čitao inkrimisani tekst novinara koji o istragama piše mimo želja M. Katiljića i m. Pažina.
  Komentar : Kako je takvo (ne)djelo čitalaca koji potajice čitaju inkrimisane novinske tekstove protivne volji dvojice, dvostruko opasnije po društvo, budući je njih, tj. čitalaca neuporedivo više od novinara, pa je time i opasnost po montenegrinsko društvo veća.
  Eto, sve se ljudcki može regulisati zakonom, ako već ne može golom silom.

 2. 0
  0

  Режимски кербер Komlen још није укапирао сопствено ништавило. Гроте, жа ми га је.

 3. 0
  0

  KAKO DJELUJE „STOLHOMSKI“SINDROM NAJBOLJE SE VIDI NA OVIM REZIMSKIM KERBERIMA“KOMLENU“,“MASI“I PODOBNIM LIKOVIMA KOJI SU ZA ANTOLOGIJU BEZCASCA I SRAMA LJUDSKOGA!NAVIKLA GOVEDA DA ZDIJU U TORU I NIKAKO DA OVARISU DA POSTOJI IZLAZ.TO SU LIKOVI KOJI SE SVOJIM PODANISTVOM CAK GORDE I ZELJELI BI DA SU SVI ROBLJE KAO ONI!KAKO RECE PJESNIK „MALOG RASTA OD STRAHA NAPREDAN“BOLNO TACNO!

 4. 0
  0

  ZNACI NEMA VISE „JUNACKOG TALIHA,KOSANCICA I TOPLICE,NEMA BOGUMU NI CRNOGORSKE DUGE PUSKE,NEMA STRASNIH KONVISKADORA,NEMA BOZJE PREMISLI,NEMA BOGOMI NI POKISLE KUCKE NI URMETINA KATUNSKOG,NEMA MELOVOJA „,NEMA VISE KOMENDIJE.DUGO PUTOVANJE U JEVROPU IZCPILO JE PROTAGONISTE I OD SADA NASTUPAJU SAMO SINDJE ,MINDJE ,PAJE I SLICNI STATIST BEZ KOMENDIJE!
  PS.DOZVOLJENA JE NEOGRANICENA SPRDNJA SA NARODOM DO DALJNEGA!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here