Насловна Мозаик Родна мјеста диктатора: Најозлоглашенији Грузин на свету, Стаљин

Родна мјеста диктатора: Најозлоглашенији Грузин на свету, Стаљин

0
ПОДИЈЕЛИ

У срцу Грузије, на обронцима Кавказа, налази се мали индустријски град по имену Гори. Удаљен око 90 километара од престонице Тбилисија, Гори је мирно место, прехрамбени и универзитетски центар у којем живи око 50 хиљада становника. Ипак, једина асоцијација на помен овог града је – Стаљин. Бивши вођа Совјетског Савеза свој животни пут започео је управо одавде.

staljin-

Време комунизма и великог СССР-а одавно је прошло, а Грузију данс предводи влада на челу са Гиоргијем Маргвелашвилијем, председником који је обећао да ће наставити да усмерава државу на проевропски колосек. Ипак, заоставштина Јосифа Стаљина у овом граду је и даље присутна.

Велики музеј посвећен најпознатијем Грузину и даље поносно стоји у Горију, а у њему су изложене личне ствари, писма, портрети и остали предмети везани за Јосифа Висарионовича Стаљина. Најупечатљивији детаљ је свакако бронзана статуа која се налази на улазу у музеј.

staljin-statua-u-goriju

Овај шест метара високи омаж Стаљину био је предмет протеста у Горију 2010. године. Наиме, споменик се претходно налазио у самом центру града, све док власт на челу са тадашњим председником Сакашвилијем није извела акцију премештања усред ноћи. Споменик је ишчупан и пребачен у двориште музеја.
Статуа је са градског трга уклоњена 2010. године

Овај инцидент изазвао је велико незадовољство грађана Горија, нарочито оних старијих, који се и даље куну у некадашњег вођу.

Након Стаљинове смрти 1953. године, председник Никита Хрушчов наредио је да се сви споменици посвећени његовом претходнику униште. Ипак, Политбиро је направио изузетак када је у питању Гори, и поштедео бронзану статуу у диктаторовом родном месту.

 staljin 2

– Сматрам да се Гори полако оријентише ка Западу, иако то иде знатно спорије него у другим градовима. Везе са комунизмом се овде спорије кидају – изјавио је Заза Гашечиладзе, уредник „Грузијског гласника“.

Кућа некадашњег совјетског лидера у потпуности је очувана

Ипак, чињеница је да у Грузији, а нарочито Горију, још увек постоји поприлична доза локалпатриотизма, с обзиром да је број оних који Стаљина сматрају херојем позамашан.

– Знате, њега овде виде као локалног дечака који је достигао вртоглаве висине и током скоро 30 година био један од челних људи на свету – додаје Гашечиладзе.

И док модерна гледишта на Стаљина остају у великој мери подељена; једни га сматрају за великог тиранина а други за способног лидера и хероја, његов споменик у Горију и даље стоји. Велики број Грузина који живе у овом градићу се и даље поноси својим суграђанином, свакодневно обилазећи један од последњих делића заоставштине Јосифа Висарионовича.

Везе са комунизмом су малтене раскинуте, али Гори и даље љубоморно чува ону последњу, нераскидиву повезаност са својим суграђанином, Јосифом Стаљином.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here